joi, mai 30, 2024
AcasăActualitateFOTO Pădurea Obştii Păuleşti, la discreţia toporatorilor

FOTO Pădurea Obştii Păuleşti, la discreţia toporatorilor

Scandal la Obștea Păulești din Vrancea. Oamenii acuză conducerea obștii că face afaceri cu pădurea și pe banii obștenilor doar în interes personal. Localnicii susțin că se taie foarte mult din pădurea obștenilor fără ca acest lucru să se regăsească în documentele obștii sau în veniturile tuturor. ”Înainte nu se vedea coama dealului. Acum se vede că au tăiat tot. Zona nu este curățată și nu se poate regenera. Peste 150 de ani, copiii copiilor noștri nu vor mai putea să taie nimic”, susține Nicușor Haliciu, membru al Obștii Păulești. Oamenii sunt nemulțumiți de modul în care conducerea obștii gestionează fondul forestier al comunității. Ei acuză faptul că se taie arborii fără discernământ și fără documente legale. Iar în zonele unde se taie sunt abandonați copacii care nu au valoare economică.
foto (33) ”Aici trebuia să fie curat ca să se poată regenera. În schimb, găsim arbori tăiați și abandonați, în loc să fie adunați și împărțiți la oamenii necăjiți”, ne-a declarat Ionică Haliciu. Localnicii susțin că se aleg copacii cei mai buni din punct de vedere economic, indiferent de cadrul legal. foto (13)Cei care exploatează pădurea, în speță conducerea obștii și societățile comerciale, taie copacii la rând și-i ridică doar pe cei mai buni. Un copac sănătos, de peste 50 de ani, poate aduce un profit, la exploatare, între 5.000 și 9.000 de lei. Asta în timp ce membrii obșteni nu sunt lăsați să adune crengile și pomii abandonați în zonele defrișate. ”Aici s-a tăiat un copac sănătos de cel puțin 300 de ani. De ce l-au tăiat când sunt atâția alții care ar trebui sacrificați?”, se întreabă Fănică Țîrdea.
foto (32)”Am 67 de ani și nu am mai fost în zona asta de la vârsta de 18 ani. Nu mi-a venit să cred ce am văzut aici. Ei fac totul pentru ei, să adune bani, iar noi rămânem săraci. Dacă-i spui președintelui obștii ceva, care este și nepot de-al meu, sare la bătaie. Acolo este lăsat totul dinadins. Ei au geanta plină cu bani iar noi ne trudim degeaba”, ne-a declarat Gheorghe Popa.foto (24)
De cealaltă parte, președintele Obștii Păulești neagă acuzațiile și susține că totul se desfășoară legal. Nu are nimic a-și reproșa iar acuzatorii nu au dreptate. ”Totul se desfășoară legal. Au fost multe reclamații dar nu s-a confirmat nimic. Dacă au mai tăiat unii 2-3 pomi în plus, atunci s-a făcut constatarea și s-au dat sancțiuni. Poate că pe margine au mai rămas câteva bucăți de rășinoase, dar acestea sunt refuzate de populație”, susține președintele Obștii Păulești, Bogdan Culiță.
foto (28)
Toate reclamațiile membrilor obșteni au fost infirmate de instituțiile statului deși, inițial, funcționarii silvici le dăduseră dreptate. Anul trecut, un șofer al Obștii Păulești s-a sinucis, familia sa acuzând presiuni din partea conducerii obștii pentru acoperirea unor afaceri ilegale. Oamenii susțin că președintele Obștii Păulești are relații de rudenie și de prietenie cu mai mulți reprezentanți din instituțiile publice: prim-procurorul Parchetului Județean Vrancea, Florin Țîrlea, judecătorul Emilia Botezatu sau Viorel Cherciu, ofițer DGA.foto (37)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu