8 Aprilie – Ziua Internațională a Romilor

0
233
În România, ziua de 8 aprilie a devenit „Sărbătoarea etniei romilor” încă din anul 2006, în urma inițiativei deputatului Nicolae Păun, reprezentant al acestei minorităţi. Celebrată în întreaga lume, ca urmare a primului Congres Mondial de la Londra, din anul 1971, data de 8 aprilie reprezintă un prilej de sărbătoare pentru toţi cetăţenii români de etnie romă cât şi pentru cei care le apreciază istoria, tradiţiile, meşteșugurile şi diversitatea culturală. Scopul Zilei Internaționale a Romilor este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor
Dragii mei colegi, prieteni si frați romi, în calitatea mea de cetățean român de etnie romă îmi doresc unitatea romilor de pretutindeni si, mai mult decât atât, îmi doresc lucruri bine făcute pentru romii noștri din Vrancea. Vreau să ne putem lua angajamentul că vom construi împreună un viitor, dar nu doar în declarații, ci în acțiune, cu rezultate măsurabile. În acest sens, avem datoria de a ne prezenta periodic în fata romilor, de a comunica onest, de a lucra transparent, corect și cu responsabilitate, informându-i cu privire la etapele parcurse, stadiul în care ne aflăm, cât am reușit să realizăm din obiectivele propuse și ce pași mai avem de urmat. Așa voi proceda eu, în calitate de reprezentant al romilor, cât și colegii mei din Vrancea. Mai presus de toate, însă, îmi doresc o etnie puternică. Națiunea romilor este mai mare decât suma intereselor, ambițiilor și chiar reușitelor individuale ale unor persoane din rândul majoritarilor. Nu suntem doar un grup de oameni pe care îi leagă o comuniune de tradiții, limbă, istorie și spațiu. Suntem o națiune cu valori foarte mari și, mai ales, obiective. O națiune de cetățeni români de etnie romă, care știe ce vrea pentru sine.
Este o onoare pentru mine cât și pentru dumneavoastră să fim reprezentanții acestei etnii. Vreau ca pentru fiecare cetățean român de etnie romă să fie, în mod autentic, o onoare și o mândrie că face parte din această națiune. Trăim într-o lume în care vrem ca lucrurile să se miște repede și rezultatele să fie imediate, într-o lume în care să ceri cuiva încredere și răbdare este o adevărată provocare, iar să ai încredere și răbdare cu alții este o provocare și mai mare! Și, totuși, vi le cer! Nu pentru mine. Ci încredere și răbdare unii cu alții și cu noi înșine ca națiune, datorită faptului că traversăm momente foarte dificile. Pentru că doar cu aceste două calități <încredere și răbdare> putem face o construcție durabilă pe viitor. Îmi pun întreaga putere și pricepere la dispoziția populației rome din Vrancea, ca peste un an să putem spune că romii noștri trăiesc în județul care a uimit lumea, prin transformarea și reconstrucția acestei etnii. (Toader Constantin, președinte Partida Romilor Pro-Europa Vrancea)