3,5 milioane de lei pentru reabilitarea Casei de Cultură ”Emanoil Petruț” din Mărășești

0
283

Casa de Cultură ”Emanoil Petruț” din Mărășești va intra în perioada următoare într-un amplu proces de reabilitare. Investiția va fi finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții (CNI), care a preluat clădirea în administrare pe parcursul derulării lucrării.

Licitația organizată de CNI a fost câștigată de SC Icarus Trading SRL, din București, iar pe data de 7 martie a fost semnat contractul de execuție, în valoare de 3,5 milioane lei, cu tot cu TVA. Antreprenorul va realiza lucrările prevăzute în contract în termen de 12 luni de la emiterii ordinului de începerii a lucrărilor, după obținerea autorizației de construcție.

primar-Marasesti-Chitic”Casa de Cultură ”Emanoil Petruț” este un simbol al orașului Mărășești și, de aceea, am decis să o reabilităm, pentru a-i reda acesteia prestanța din trecut. Clădirea a fost una dintre cele mai mari și frumoase case de cultură ridicate în urmă cu peste trei decenii și a devenit o emblemă pentru oraș. Finalizarea licitației pentru reabilitarea clădirii reprezintă o realizare foarte importantă pentru administrația locală, pentru că am fost nevoiți să facem demersuri susținute timp de mai mulți ani pentru a obține finanțarea necesară pentru acest obiectiv”, a declarat primarul Valerică Chitic.

marasesti casa de cultura 1Casa de Cultură ”Emanoil Petruț” nu a fost niciodată reparată de când a fost dată în funcțiune. În anul 1977 a fost pusă piatra de temelie a Casei Științei și Tehnicii pentru Tineret, cum se numea atunci instituția de cultură, iar în anul 1984 a început să își desfășoare activitatea. Clădirea a aparținut Uniunii Tineretului Comunist până în 1989, după care a fost preluată de Biroul de Turism pentru Tineret până în 1992, când a trecut în proprietatea orașului. În anul 2001, la inițiativa Casei de Cultură, Consiliul Local Mărășești a hotărât ca instituția de cultură să poarte numele cunoscutului actor de teatru și film Emanoil Petruț, fiu al orașului.

Reabilitarea Casei de Cultură este o investiție care prevede lucrări de anvergură. Interiorul clădirii va suferi reparații complexe, printre care demolarea tavanelor existente. Acoperișul va fi refăcut, în timp ce la pereți vor fi efectuate lucrări de reparații și izolare. Interiorul clădirii va fi complet modernizat și va beneficia de dotări noi pentru organizarea de evenimente. La toate acestea se adaugă instalații termice, sanitare, ventilații, sisteme de securitate la incendiu. De asemenea, spațiul de lângă clădirea Casei de Cultură va fi amenajat, cu trotuare, alei și instalații de iluminat.