23 aprilie – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

0
21

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai creștinismului. El este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Romano Catolică (fiind, totodată, patronul Angliei), imaginea sa fiind întotdeauna asociată cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiu suprem.

Tradiția ortodoxă spune că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creștină, tatăl său fiind general roman. La vârsta de 30 de ani, Sf. Gheorghe a devenit, la rândul său, general în armata lui Dioclețian. De numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost legată o întreagă istorisire care dovedește cât de puternică a fost credința Mucenicului, atât de pusă la încercare prin nenumărate și groaznice torturi fizice și psihice. După anul 303, împăratul Dioclețian, păgân, încurajat de cumnatul său Galeriu, a pornit prigoana împotriva creștinilor. Până la Edictul de la Milan, când împăratul Constantin avea să confere legalitate creștinismului, credincioșii au fost supuși la multe cazne dacă nu voiau să-l lepede pe Hristos pentru idoli și o viață închinată idolatriei.

Sfântul Gheorghe l-a înfruntat direct pe împăratul Diocletian, spunându-i că nu abandonează credința în Dumnezeu, fapt pentru care împăratul l-a aruncat în temniță. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință a fost trecut prin furcile caudine, slujitorii lui Dioclețian bătându-l fie cu sulița, fie la tălpi, presându-i pietre mari pe piept, trăgându-l pe roată, aruncându-l în groapa cu var sau punându-l să alerge cu încălțăminte ce aveau cuiele scoase către talpă. Numai credința l-a păstrat integru pe Mucenic. În timpul întemnițării sale, Sfântul Gheorghe a înviat un mort, fapt ce a întors-o la credință pe împărăteasa Alexandra. Minunile Sfântului Gheorghe sunt multe. A murit ca un martir, împăratul poruncind să i se taie capul.

Viața desăvârșită a Sfântului Gheorghe, durerile prin care a trecut l-au transformat, peste secole, în unul dintre cei mai populari sfinți. În credința populară, Sfântul Gheorghe este asociat adesea cu omorârea balaurului. Această legendă datează din secolul XII și una din variantele sale este „Legenda Aurea”. Se povestește cum un balaur imens și feroce a apărut lângă orașul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar când nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe fata împăratului. Atunci a apărut un viteaz creștin, care s-a oferit să răpună balaurul. După ce a străpuns balaurul cu sulița, tânărul a dus-o pe prințesă la palatul împăratului, care i-a oferit mâna ei și jumătate din împărăție. Viteazul a refuzat, spunând că mai are multe alte lucruri de îndeplinit în lupta sa pentru apărarea bisericii și ajutorarea săracilor și nedreptățiților; apoi le-a spus că numele lui este Gheorghe și a plecat. (sursa: doxologia)

În acest an, pentru că ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este chiar în Săptămâna Patimilor, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să amâne sărbătorirea sfântului. Cei care poartă numele Marelui Mucenic vor sărbători onomastica luni, 29 aprilie, a doua zi de Paști.