sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăSocietate19 mai - Ziua Mondială a Medicului de Familie

19 mai – Ziua Mondială a Medicului de Familie

Astăzi este ziua medicului de familie, sărbătorită la nivel mondial. E un bun prilej pentru urări și felicitări, dar e în aceeași măsură o ocazie de a transmite mesaje de solidaritate și mulțumiri celor omagiați în această zi. Societatea Națională de Medicina Familiei transmite și pe această cale tuturor practicienilor de medicină primară din lume felicitări și încurajări.

În mod special, gândurile noastre se îndreaptă astăzi spre colegii din Ucraina, care au trecut de la linia întâi a luptei împotriva COVID-19 direct în linia întâi a unui război nemilos și nedrept. Forma noastră de solidaritate se poate exprima atât prin mesaje de susținere, dar și prin fapte: medicii de familie din România au preluat în grija lor asistența medicală primară a refugiaților, fac voluntariat în taberele de refugiați și participă în campaniile de susținere a victimelor de război și a colegilor din Ucraina. „Ca oameni, dar mai ales ca medici, știm că ororile unui război nu afectează doar starea de sănătate fizică a celor care luptă sau a celor care fug din fața atacurilor, ci și starea sufletească și mentală a tuturor, indiferent de care parte a baricadei se află. De aceea, mesajul nostru principal este unul care pledează pentru pace și pentru transferarea disputelor politice în planul negocierilor diplomatice. „E dureros și absurd ca, într-o vreme în care medicina se avântă spre tehnologii și soluții de îmbunătățire a calității vieții, medicii să fie nevoiți să trateze răni de armă sau victime ale exploziilorˮ, declară dr. Dina Mergeani, președinte SNMF.

În plan intern, medicina de familie devine, pe zi ce trece, un sistem tot mai puternic și mai eficient, care aduce beneficii pacienților, structurilor de asistență medicală, dar și profesioniștilor din domeniu. „Nu trebuie să uităm că medicul de familie, în accepțiunea generală, nu e doar doctorul de la cabinet, ci întreaga echipă care se ocupă de sănătatea pacienților, așa că, această zi e dedicată deopotrivă întregului personal din rețeaua primară. Cu toții am intrat în prima linie în lupta anti COVID-19 și iată, acum, când aparent această pandemie a mai scăzut în intensitate, noi am rămas în continuare pe baricade, pentru vaccinări, triaje, asistența la domiciliu a persoanelor infectate”, susține dr. Dana Ștefana Popescu, secretar SNMF.

În numele întregii organizații, Biroul Executiv al SNMF transmite tuturor colegilor din țară și din lume: „La mulți ani și multă bucurie personală și profesională!ˮ (Biroul Executiv al Societății Naționale de Medicina Familiei)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu