Pentru a vă bucura de mese sigure și sănătoase, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vă recomandă să acordați o atenție sporită modului în care păstrați, preparați și achiziționați alimentele:
La cumpărături:
– Alegeți doar produse alimentare din spații autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, unde sunt respectate condițiile de igienă și temperatură.
– Verificați eticheta produselor: termenul de valabilitate, originea și condițiile de păstrare.
Păstrarea alimentelor de origine animală:
– Imediat după cumpărare, puneți produsele în frigider.
– Carnea refrigerată, laptele, ouăle și produsele lactate se păstrează la 0˚C – +4˚C.
– Carnea congelată se păstrează la temperaturi sub -12˚C.
– Ambalați separat alimentele și respectați temperaturile de pe ambalaj.
Manipularea și igienizarea:
– Spălați bine mâinile cu apă și săpun înainte de a atinge alimentele și folosiți prosoape curate, preferabil de unică folosință.
– Spălați toate ustensilele și suprafețele care intră în contact cu alimentele (cuțite, farfurii, mese, blaturi etc).
– Îndepărtați insectele (muște, furnici, gândaci) care pot contamina alimentele.
– Apa folosită la spălat trebuie să fie potabilă.
Păstrarea alimentelor gătite și proaspete:
– Alimentele gătite se depozitează în recipiente curate și acoperite.
– Alimentele alterate trebuie îndepărtate imediat – pot contamina restul alimentelor.
– Spălați bine fructele și legumele înainte de consum.
– Nu recongelați produsele deja decongelate.
– Evitați consumul alimentelor cu miros, gust sau aspect modificate ori cu termenul de valabilitate expirat.
Sesizați neregulile! Dacă observați abateri privind siguranța alimentelor, sunați gratuit la Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787. Sănătatea celor dragi pornește de la alegeri corecte! Respectarea acestor recomandări vă ajută să evitați toxiinfecțiile alimentare și să vă bucurați în siguranță de fiecare masă. (ANSVSA)