Educația incluzivă nu este doar un ideal spre care tindem, ci un angajament pe care trebuie să ni-l asumăm cu toții. Iar acest angajament începe prin sprijinul sincer și concret oferit celor care, zi de zi, modelează destine – cadrele didactice care lucrează cu copiii cu cerințe educaționale speciale (CES). Mă bucur că am putut contribui la demararea unui proiect-pilot, care atinge un domeniu pe cât de sensibil, pe atât de important: sprijinirea cadrelor didactice care integrează elevi cu cerințe educaționale speciale (CES).
Când am lansat ideea, am întâlnit oameni deschiși și inimoși, care au înțeles imediat că este nevoie de mai mult. Le mulțumesc pentru implicare și pentru că, împreună, am reușit să conturăm un program cu adevărat necesar. Îi asigur că voi rămâne alături de ei în fiecare etapă a acestui demers.
Despre ce este vorba?
Este vorba despre un proiect-pilot prin care se va acorda sprijin și consultanță profesorilor din Vrancea care integrează elevi cu CES în învățământul de masă. Nu vorbim doar despre teorie, ci mai ales despre sprijin practic, despre ateliere de lucru și colaborare între specialiști și dascăli, pentru ca fiecare copil să fie înțeles și sprijinit, iar fiecare cadru didactic să se simtă pregătit și încurajat. În județul nostru sunt aproximativ 1000 de copii cu CES integrați în învățământul de masă. Sunt 1000 de copii care vin la școală cu emoție, cu visuri, cu nevoi speciale, iar noi trebuie să fim acolo pentru ei, nu doar cu răspunsuri, ci și cu inima. În ceea ce mă privește, știu că mai avem mult de construit. Dar direcția este clară: trebuie să fim mai creativi în soluții și, mai ales, mai uniți în efortul de a crea un mediu școlar în care toți copiii să se simtă acceptați și sprijiniți. Este un mic început. Dar este un început cu suflet, care pe viitor poate fi mai mult.
În final, doresc să le mulțumesc sincer pentru deschidere, cooperare și implicare tuturor reprezentanților instituțiilor care vor transforma această idee în realitate: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Elena Doamna” din Focșani, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Mihălceni și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Măicănești. (Ciprian Epure, vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea)