Autoritățile sanitare vrâncene sunt, în continuare, în alertă. A apărut o nouă suspiciune de botulism. De data aceasta, este vorba de o femeie în vârstă de 81 de ani, din Focșani. Ea este internată de miercuri după-amiază la Spitalului Județean din Focșani, iar acum se află într-un salon al Secției de terapie intensivă. Probele prelevate de la pacientă au fost trimise spre analiză la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”. În același timp, cadrele medicale i-au administrat bolnavei, deja, serul antibotulimic.
Reamintim că, săptămâna trecută, au fost confirmate două cazuri de botulism în județul nostru: o femeie de 56 de ani, din comuna Păunești, și o femeie de 67 de ani, din Focșani. Cele două sunt în stare foarte gravă: una este internată în Secția ATI a Spitalului Județean din Focșani și cealaltă este la Institutul Național ”Victor Babeș” din București. Ambele femei ar fi consumat produse conservate, dar ancheta de specialitate este, însă, în desfășurare.
Potrivit lucrărilor de specialitate, botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum, și afectează omul și numeroase specii de animale. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici, ce duce la exitus prin insuficiență respiratorie acută. Clostridium botulinium este o bacterie gram-pozitivă, anaerobă, prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume) sub formă sporulată. Bacteria are capacitatea de a produce o toxină numită neurotoxina botulinică, care determină afectarea gravă a sistemului nervos și muscular. Toxina botulinică este cea mai putemică toxină cunoscută. Toxina este termolabilă – se inactivează prin încălzire la 80°C în 10 minute și prin fierbere în 3-4 minute. Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale (rozătoare, porci, cai, pisici, câini) care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol. Botulismul nu se transmite interuman. Bucătarii sunt mai expuși acestei îmbolnăviri. Totodată, femeile sunt, statistic, mai frecvent afectate, din cauza obiceiului de a gusta conservele ori alte alimente înainte de a fi prelucrate termic.
