Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 9 iulie 2025, inegalabila actriță Ioana Bulcă a încetat din viață.
Ioana Bulcă – Diaconescu s-a născut la Craiova, pe 7 ianuarie 1936 și a copilărit la Sibiu. Unică fiică a părinților săi, s-a bucurat de o educație aleasă, învățând engleză și franceză, canto și pian și pregătindu-se pentru o carieră în domeniul artelor. La vârsta de 18 ani, ca studentă în primul an la I.A.T.C., la clasa Ion Finteșteanu, Ioana Bulcă a participat la selecția pentru filmul „Moara cu noroc”, inspirat din romanul lui Ioan Slavici. Se spune că marele regizor Victor Iliu a exclamat de la prima întâlnire cu ea: „Asta-i Ana lui Slavici!” și, astfel, rolul i-a fost oferit pe loc. Filmul lui Victor Iliu a marcat începutul carierei sale actoricești, care a continuat cu roluri alături de mari actori ca Geo Barton, Constantin Codrescu, Colea Răutu, s.a. Și-a încheiat studiile la I.A.T.C. în 1957, fiind colegă de generație cu Florin Piersic, alături de care a jucat atât pe scenă, cât și în filme.
Ioana Bulcă a făcut parte, timp de peste 40 de ani, din trupa Teatrului Național București, dar a fost și o foarte valoroasă actriță de film, colaborând de-a lungul carierei sale cu regizori de renume ai cinematografiei românești, printre care Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis sau Iosif Demian și interpretând roluri memorabile: Midia în Zodia Fecioarei (1966), Doamna Stanca, în Mihai Viteazul (1970), blonda în Astă seară dansăm în familie (1972), Margareta în Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), Aristizza în Restul e tăcere (2007, regia Nae Caranfil), rol pentru care a fost premiată cu Premiul Gopo, ca „cea mai bună actriţă a anului 2008″. Pe scena Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București a interpretat o pleiadă de roluri importante și diverse, ultimul dintre acestea fiind Lotta Bainbridge în piesa „Așteptând la Arlechin” de Noel Coward, regia Ion Cojar.
Ioana Bulcă a fost onorată cu mai multe premii, printre care Premiul de excelenţă pentru contribuţia deosebită la afirmarea filmului românesc, conferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, în 2002, în 2004, Președintele României a distins-o cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. În 2002, a devenit Societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” și a primit Medalia Aniversară (1852-2002) cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la aprinderea luminilor în Teatrul cel Mare. Întreaga echipă a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București o va păstra în amintire și va menține vie imaginea ei pentru generațiile care urmează ! Dumnezeu s-o odihnească în pace! (Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București)