AcasăStiri InterneIMM-urile se opun mutării contribuțiilor de la angajator la angajat și introducerii...

IMM-urile se opun mutării contribuțiilor de la angajator la angajat și introducerii taxei de solidaritate de 2% din fondul de salarii

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 19–27 octombrie 2017, o consultare care a vizat evaluarea impactului mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia și ai membrilor CNIPMMR. Respondenţii, în număr de 748, sunt: 37,7% microîntreprinderi, 20,8% întreprinderi mici, 17,5% întreprinderi mijlocii, 13,1% întreprinderi mari și 10,9% alte forme juridice. Întrebați dacă susțin trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat, 82% dintre respondenți au răspuns că nu susțin această modificare. La întrebarea “Considerați că trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat va avea efecte negative?”,  84,3% dintre respondenți au răspuns pozitiv. Întrebați dacă sunt de acord cu introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii plătit de angajator, 98% au menționat că nu sunt de acord.

În contextul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, se introduce contribuţia asiguratoare pentru muncă de 2,25%, din fondul de salarii, plătite de angajator, iar raportat la valoarea acestei taxe, CNIPMMR face următoarele precizări: 
În prezent, contribuțiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele:

– Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%

– Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85%

– Asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc.

Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimină contribuţia angajatului pentru şomaj de 0,5%. La acestea se adaugă contribuţia pentru somaj, plătită de angajator în valoare de 0.5%, valoarea însumată a tuturor acestor contribuţii fiind între 1,75% şi 2,45%. Nou introdusa contribuţie asiguratoare pentru muncă de 2,25%, care apare ca înlocuitoarea taxei de solidaritate, va acoperi riscurile de: șomaj, accidente de muncă și boli profesionale, concediu medical și indemnizații de sănătate, creanțe salariale.

Introducerea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, are următoarele efecte:

a) În situaţia introducerii contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% are loc o creştere a fiscalităţii pentru IMM-uri cu 0,5%, (2.25- (0,25+0,85+0,15+0,5)) acestea fiind încadrate în general în clasa de risc cea mai mică, având o contribuţie de 0,15% şi nu în clasa de risc cea mai mare, pentru care contribuţia la fondul de accidente de muncă şi boli profesionale este de 0,85%.
b) Contribuţia asiguratoare pentru muncă de 2,25%, ca o singură taxă, nu va mai fi cu destinaţie precisă, ci se constitutie de asemenea într-o taxă, care se depersonalizează în cadrul bugetului de stat.

CNIPMMR nu este de acord cu creşterea fiscalităţii asupra IMM-urilor generate de noua contribuţie asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, deoarece:

1. Valoare totală a contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% creşte fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor;

2. Contribuţia asiguratoare pentru muncă nu are o destinaţie clară;

3. Vor fi generate costuri privind achiziționarea/modificarea noilor softuri contabile;

4. Se produce o bulversare a mediului de afaceri și, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.

Sursa: Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Krystea Norocel Krysty pe Ape tulburi în Primăria Focșani
Serban Laurentiu Margelus pe Whiskey cu preţ redus vândut de fisc
Camelia Hristea pe Oprea, demisia!