„Situl arheologic de la Movilița, Punct „Islaz”, comuna Movilița, județul Vrancea, a fost identificat în urma unor cercetări de suprafață, în anul 2021. Situl, situat la aproximativ 1 km sud de satul Movilița și 2,5 km nord – vest de satul Diocheți Rediu, pe un grind, are cel puțin patru niveluri de locuire, unul neolitic (cultura Ceramicii liniare), unul eneolitic (cultura Precucuteni), unul epoca bronzului (cultura Noua) și unul epoca fierului (sec. I a Chr. – sec. I p.Chr.) ilustrate de ceramica specifică perioadelor amintite, fragmente osteologice și material litic.
Având în vedere starea de conservare precară a sitului, în toamna anului 2021 au început cercetările arheologice în acest punct, în zona unde se profilau fragmentele de pereți prăbușiți. A fost evidențiață o locuință incendiată Precucuteni, cercetată parțial. În completarea sondajului efectuat în 2021, pentru clarificarea întregii secvențe stratigrafice a sitului, în 2024 am reluat cercetările, sub forma investigațiilor non-intruzive, completate de sondaje. Am redeschis sondajul din marginea de NE (S. I), extinzându-l până la 4 x 3 m. Pentru o mai bună înregistrare a datelor, suprafața a fost împărțită carouri cu latura de 1 m. În anul 2025 a fost trasată SII, în continuarea SI, pe latura de NV.
Săpăturile au confirmat că partea superioară a depunerilor antropice a fost distrusă prin decapări. Judecând după observațiile din S. I, și S. II depunerea din epoca fierului pare să fi fost în mare parte îndepărtată, cel puțin în sectorul investigat. Cu toate acestea, în SII s-au conturat 2 gropi, atribuite, după materialele arheologice identificate (cel puțin patru vase întregibile și o fibulă), secolelor I a.Ch. – I p. Ch, dar și o groapă de epoca bronzului – Cultura Noua (1500 a Chr. – 1200 a.Chr.) Se păstrează in situ o depunere bogată din perioada eneolitică (cu cel puțin două orizonturi de construcții), care pare la prima vedere relativ bine conservată. Locuința incendiată Precucuteni L1 (5000 a.Chr. – 4500 a.Chr), identificată în SI se conturează și în SII, pe întreaga suprafață a secțiunii. De asemenea, sondajele din 2024 și 2025 au permis identificarea unui material ceramic neolitic relativ abundent, la baza depunerilor antropice, atribuit Culturii Ceramicii Liniare (5500 a.Chr. – 5000 a.Chr.).
Cercetarea a fost posibilă datorită unui colectiv complex, pasionat și implicat, Mădălina Stănescu de la Muzeul Vrancei, Daniel Garvăn și Roxana Munteanu de la Muzeul Județean Buzău, Lucian Munteanu de la Institutul de Arheologie Iași și Andrei Asăndulesei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași și voluntarii Ionuț Stănescu și elevii Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, care au participat cu multă implicare la aceste cercetări. Mulțumim autorităților locale, domnului primar Adrian Grigoraș și domnului viceprimar Ovidiu Caproș, care au fost alături de noi și ne-au oferit tot sprijinul în aceste campanii. (sursa: Muzeul Vrancei / text și foto: muzeograf Mădălina Stănescu)