Surpriză neplăcută pentru cadrele medicale și autoritățile din Vrancea. Două femei au fost diagnosticate cu botulism. Una dintre ele este în stare gravă, internată la secția ATI. Femeia are 56 de ani și este din comuna Păunești. Cealaltă este în stare stabilă și a fost transferată la un spital din București. Aceasta are 67 de ani și este din Focșani. Botulismul este cauzată de o toxină care se dezvoltă în conservele insuficient sterilizate.
Din primele informații, ambele femei ar fi consumat conserve, însă nu același fel de conserve. La una dintre ele la domiciliu nu au fost găsite conserve, dar se presupune că aceea ar fi fost cauza îmbolnăvirii. La cealaltă pacientă acasă au fost găsite mai multe conserve, printre care zacuscă făcută de casă, dar și conserve din pește. Epidemiologii au prelevat probe din tot ce au găsit conservat în casa celei de a doua femei, cea de 67 de ani din Focșani, cea a cărei fiică a considerat că, pentru siguranța mamei sale, este mai bine să o transfere la Institutul Victor Babeș din Capitală. Prognosticul medicilor este rezervat, pentru că nu se știe în urmă cu cât timp ar fi consumat acele alimente care conțin toxina botulinică.
Celor două bolnave li s-a administrat imediat ce au ajuns la Spitalul Județean din Focșani ser antibotulinic, însă boala este foarte gravă, impune un regim de urgență și, dacă nu este depistată la timp și nu este tratată corespunzător, imediat, poate duce la paralizie sau la deces. Analizele au fost trimise la Institutul Cantacuzino și probele prelevate din alimente au fost trimise la laboratoare din Capitală de către medicii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În Vrancea nu mai fusese depistat un caz de botulism de circa 6 ani. (sursa: TVR Info)
