Pentru siguranța alimentelor consumate, cu precădere, în perioada sărbătorilor de iarnă, vă recomandăm următoarele:
– Achiziționați doar carne cu aviz sanitar-veterinar;
– Trimiteți probe din carnea de porc sacrificat în gospodaria proprie sau din carnea de vânat pentru examen trichineloscopic în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare (DSV);
– Folosiți pentru tocarea cărnii de porc sau de vânat o mașină de tocat destinată doar acestei activități și curățați ustensilele și suprafețele înainte și după utilizare;
– Pregătiți carnea în bucăți optime pentru congelare și/sau gătit (aprox. 15 cm grosime). Se recomandă congelarea la minimum -15°C, timp de cel puțin 20 de zile, înainte de gătire și consum;
– Gătiți carnea astfel încât temperatura să depășească 71°C în toată masa de carne, pentru o perioadă îndelungată, sau până când culoarea se schimbă din roz în gri;
– Prelucrați termic resturile, măruntaiele și sângele provenite de la vânat/porc, destinate hranei pentru animale. (sursa: DSP Vrancea / detalii trichineloză AICI)
