Un tânăr vrâncean a înființat, în premieră, o plantație de șofran pe meleagurile natale. Plantația este în comuna Gologanu ”și a fost înființată din pasiune pentru natură și dorința de a aduce ceva unic în zonă. Șofranul, cunoscut în lume drept aurul roșu, este cel mai valoros condiment, renumit atât pentru gustul său aparte, cât și pentru proprietățile sale deosebite. Este un proiect aflat la început, dar care a stârnit deja interesul comunității locale și are potențial să devină un punct de atracție pentru întreg județul. Prin Grădina cu Șofran, îmi doresc să arăt că și în Vrancea se pot cultiva lucruri rare și de valoare, dacă există pasiune și perseverență.”, susține inițiatorul proiectului, Gabriel Claudiu. Acesta a distribuit un scurt videoclip pe rețelele de socializare (video AICI).
Șofranul este o plantă mediteraneană, folosită în alimentație, dar și în medicină. Se cultivă în zona calde și însorite. Șofranu este cel mai scump condiment din lume și se utilizează în cantități mici. Un kilogram de șofran valorează câteva zeci de mii de euro. Condimentul se folosește în mâncăruri cu pește, orez, oaie, miel sau pui.