AcasăAdministratieMăsuri pentru eficientizarea administrațiilor locale: reduceri de personal, profesionalizare, redimensionări de taxe...

Măsuri pentru eficientizarea administrațiilor locale: reduceri de personal, profesionalizare, redimensionări de taxe și impozite, încasarea la timp a obligațiilor fiscale / Eventuale comasări de UAT-uri, mai târziu

În cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Victoria, prim-ministrul Ilie Bolojan a vorbit și despre reforma administrațiilor publice. Fără să intre în detalii, șeful Guvernului a spus că există un grup de lucru care se ocupă de acest aspect. Ilie Bolojan a spus că există primării unde personalul este supradimensionat, unde nu se pot asigura nici măcar salariile din veniturile locale sau unde funcționarii nu-și îndeplinesc atribuțiile în mod corespunzător. Prin urmare, ar fi nevoie atât de reduceri de personal cât și de profesionalizarea angajaților. ”Trebuie să avem administrații locale mai eficiente, să renormăm personalul care să țină cont de numărul de locuitori. Avem orașe în România cu 1900 de locuitori, salarizarea și numărul de angajați sunt la nivel de oraș. Normările trebuie făcute pe baze reale. Trebuie să evaluăm funcționarii, există un proiect de lege în Parlament, în așa fel încât să existe o evaluare periodică. Dacă îți faci datoria, dacă nu… Tot pe eficiență este nevoie ca banii care pleacă ca sprijin guvernamental să fie proporțional cu încasarea impozitelor. Vor fi, probabil, primării la care personalul „umflat” vor trebui să îl reducă. La altele, poate vor trebui să își angajeze, unde nu au destui”, a subliniat șeful Executivului.

Prim-ministrul a reiterat necesitatea eficientizării activității de colectare a taxelor și impozitelor locale. De asemenea, unele obligații fiscale urmează a fi redimensionate. ”Impozitarea proprietății, care este un jalon pe care trebuie să îl îndeplinim, dar și alte aspecte. E nevoie să le creștem capacitatea administrativă: ai datorii, nu mai beneficiezi de drepturi de la stat dacă nu ți-ai achitat datoriile. Partea de descentralizare, un alt aspect important. Vom veni cu o prevedere care va descentraliza autorizarea jocurile de noroc: Primăria poate să autorizeze o zonă, o stradă sau un cartier sau Mamaia de exemplu în municipiul Constanța, unde pe baza unei taxe speciale primăria poate să stabilească intensitatea. Primăriile vor hotărî dacă au nevoie de jocuri de noroc și câte. Astăzi, orașele noastre sunt invadate de aceste jocuri de noroc. Avem o grămadă de active în paragină, cum sunt cele din zona sportivă, care nu au susținut această descentralizare, de frică să nu își piardă funcțiile.”, a explicat premierul.

Ilie Bolojan a răspuns și la o întrebare legată de o eventuală comasări de unități administrativ-teritoriale. Șeful Guvernului a precizat că, dacă există un interes politic larg pentru acest subiect, atunci o decizie s-ar putea lua pentru următorii ani. ”În ceea ce privește componenta de reducere a numărului de primării prin comasări, fuziuni, poate să fie un subiect discutat la modul serios după ce acest prim pachet va fi pus în practică. În general, fuziunile de localități s-au făcut la final de mandat. Aplicarea discuțiilor nu s-ar putea face decât în 2028.”, a spus premierul.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Krystea Norocel Krysty pe Ape tulburi în Primăria Focșani
Serban Laurentiu Margelus pe Whiskey cu preţ redus vândut de fisc
Camelia Hristea pe Oprea, demisia!
Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu