Premierul Ilie Bolojan a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, pachetul de măsuri fiscale pe care le va lua Guvernul în perioada următoare pentru a rezolva problema deficitului bugetar excesiv. Șeful Guvernului a vorbat, mai întâi, despre situația financiară delicată în care a ajuns țara noastră, ceea ce face necesară adoptarea unor măsuri fiscale impopulare, dar care să reducă deficitul bugetar și cheltuielile statului. Iată principalele declarații ale prim-ninstrului.
- De ce este corectarea deficitului o urgență și o prioritate? Am avut cel mai mare deficit din UE și al doilea din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, și vă rog să vă aduceți aminte că guvernele de atunci au fost nevoie să crească TVA de la 19 la 24% și să taie salariile din sectorul public cu 25%. Suntem într-o situație nu foarte diferită, dar în ceasul al 10/11-lea și nu trebuie să stăm până ajungem cu spatele la zid. Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte multe aceste măsuri ar fi câteva consecințe precum intrarea în incapacitate de plată. Ar însemna că creditorii noștri nu ne-ar mai împrumuta și nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile.
- Propunem un pachet fiscal care urmărește să reducă acest deficit și să apropie cheltuielile de venituri. De ce nu putem face această corecție doar pe cheltuieli? Este aproape imposibil pentru că nu se poate face de pe o zi pe alta. La aproape toate taxele suntem în jumătatea de jos a clasamentului, avem o evaziune fiscală ridicată și o fraudare a fondurilor publice.
- Numărul de angajați din sectorul public este mult prea mare față de numărul de contribuabili, cei care plătesc și lucrează în economia reală. Veniturile noastre fiscale din cauza colectării slabe, a unor taxe pe anumite locuri mici, sunt printre cele mai mici din Europa. Cota de impozitare din TVA este a treia cea mai mică cotă standard in Europa. Din punct de vedere al impozitării dividentelor suntem tot pe antepenultimul loc din Europa.
- Vom reașeza TVA la 2 cote. Astăzi avem 3 cote de 5, 11 și 19%. Cele două cote propuse sunt de 11% și 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem ca și HoReCa să rămână la acest nivel.
- Creșterea accizelor de bază de 10% pentru alcool, combustibil, țigări. La motorină va funcționa o schemă de restituire parțială pentru companiile de transport.
- Vor crește contributorii la CNAS. Măsurile înseamnă două direcții: aplicare contribuții la pensiile de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem de la puțin peste 6 milioane la 8 milioane de contribuabili. La o pensie de 4.000 de lei, se va plăti diferența de la 4.000 la 3.000, adică 100 de lei.
- De la 1 ianuarie, va creștere impozitul pe dividente de la 10 la 16%. Toate celelalte de la 1 august.
- Vom taxa profiturile băncilor. Consider că pot contribui cu sumă mai mari la veniturile bugetului de stat. Vom suprataxa toate câștigurile din jocuri de noroc.
- În ce privește limitarea cheltuielilor, vom propune o măsură temporară: și anul viitor pensiile și salariile să rămână plafonate. A fost o majorare foarte importantă anul trecut pe care nu o mai putem suporta ca indexare.
- Cheltuielile din educație: vom propune creșterea normei didactice cu 2 ore în preuniversitar și universitar. Aceasta nu afectează drepturi salariale, dar se va reașeza numărul de ore. Numărul de ore azi la plata cu ora care înseamnă peste 30.000 de ore didactice se va reduce la jumătate și statul va face niște economii care vor merge tot la educație
- Reforma burselor: Știu că nu e o chestiune populară dar trebuie să fim corecți. În ultimii ani a fost o creștere care nu poate fi suportată, mai ales pentru elevi. Acum trei ani aveam 188 de milioane de lei și anul trecut am ajuns la 4,7 miliarde lei, o creștere de zeci de ori.
- Am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi cu burse de merit, dar care la bacalaureat iau note de 5 sau 7 sau nu iau bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul. Vom rămâne cu cele două burse: bursele de merit, acordate în număr limitat, iar cele sociale vor fi acordate pentru sprijinirea copiilor din familiile defavorizate.
- În etapa a doua, vom veni cu completări care țin de elemente importante legate de pensiile speciale, jalon PNRR, reforma instituțiilor autofinanțate – ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat – cheltuieli mai eficiente reducerea subvențiilor – reforma administrației publice locale, reanalizare unor sporuri aplicate în cascasdă. Avem ministere care au aplicat sporuri de 50% și care practic și-au dublat salariile.
- Prin rectificarea bugetară veți vedea și această măsură pe care o voi susține (n.r. tăierea banilor de la partide). Voi propune o reducere a subvenției pentru partide. Cred că și partidele și cei care au câștiguri bune la stat trebuie să fie parte a acestui efort pentru că au câștigat foarte mult în acești ani. Toată lumea trebuie să fie parte a acestui efort. Aceste aspecte vor fi rezolvate prin rectificarea bugetară.
- La instalarea acestui guvern, domnul președinte mi-a solicitat să facem tot ce este posibil să nu creștem TVA. Din păcate, analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții pe pachetul fiscal, am ajuns la această soluție pe care guvernul și-o asumă pentru a evita riscul de retrogradare permanentă.
- Unul din lucrurile enunțate este legat de reforma companiilor. Toate ministerele au ca sarcină să verifice situația tututor companiilor unde statul este acționar majoritar. Peste tot unde vom constata lucruri care ies din decor le om corecta. Unde avem bugete aprobate vom cere rectificare de buget. Să-și reducă personalul auxiliar, care nu e implicat direct în producție, să crească eficiența. O companie de stat ineficientă înseamnă un preț al kilowattului mai mare, o subvenție mai mare în zona feroviară. Orice ineficiență are un cost pe care indirect tot cetățenii îl plătesc. Voi prezenta transparent toate aceste date poate pe unii măcar îi mai prinde rușinea.
- Nu există o rețetă unică pentru a reduce cheltuielile. Fiecare responsabil public, ministru, primării vor avea mai multe instrumente la dispoziție pe care le pot folosi nu ai faci promovări, nu mai faci angajări etc. Nu dai toate sporurile la maxim când știi că nu ai bani de salarii. Asta e răspunderea ta, nu te forțează nimeni să mergi cu sporurile la maxim. Nu văd nicio problemă constatând că nu poți reduce posturile, să nu poți recurge la această situație și când volumul de muncă revine la normal toată lumea revine la normalitate. Fiecare instituție poate lua măsurile necesare pentru a se încadra în bugete. Nu poți să iei niște măsuri și apoi să vezi că aparatul public și-a făcut detașări, și-am mai mutat sporurile iar la final efectul reducerilor e foarte scăzut. Împotriva celor care nu vor înțelege că e un efort pe care trebuie să-l facem cu toții vom lua măsuri de sancționare.