Biserica de lemn a Mănăstirii vrâncene Lepșa, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost sfințită duminică, 4 mai 2025, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Lăcașul de cult datează din prima jumătate a secolului al XX-lea, fiind renovat și înfrumusețat în ultimii doi ani. Rânduiala de târnosire a bisericii, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, stropirea cu aghiasmă, așezarea de sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese din Altar și pecetluirea acesteia, a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Chiriarhul locului, în biserica nouă a așezământului monahal, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană. Din soborul clericilor au făcut parte: pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea – cadru didactic al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, protos. Ioan Boboc – duhovnicul Mănăstirii Lepșa, pr. Eugen Tănăsescu – slujitor la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Constanța, pr. Leonard-Rafael Popa – paroh al Parohiei Greșu, preoții pensionari Ioan Dănilă și Lucian Gheorghe, arhid. Daniel Dumitrică – secretar eparhial, respectiv arhid. Laurențiu Manea.
Pornind de la textul evanghelic duminical (Marcu 15, 43-47; 16, 1-8), Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat, în cuvântul de învățătură, virtuțile alese ale femeilor mironosițe sau purtătoare de mir – statornicie în credință, iubire jertfelnică și curaj în fața primejdiei. În timp ce ucenicii erau copleșiți de teamă, ele s-au apropiat cu smerenie de mormântul Domnului și au primit vestea Învierii, devenind cele dintâi mărturisitoare ale biruinței lui Hristos asupra morții. Drept urmare, Sfinții Părinți le-au rânduit o cinstire aparte, închinându-le Duminica a treia după Paști. În semn de apreciere și recunoștință, Înaltpreasfinția Sa a oferit persoanelor care și-au adus contribuția la înnoirea sfântului lăcaș Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, câte o Sfântă Scriptură și o icoană a Maicii Domnului.
Biserica de lemn a Mănăstirii Lepșa a fost ridicată între anii 1932-1936, pe locul alteia mai vechi, mistuită de un incendiu, fiind târnosită de Episcopul Lucian al Romanului, în data de 8 septembrie 1936. După ce a trecut printr-un proces de renovare, lăcașul de rugăciune a fost resfințit de Episcopul Antonie al Buzăului, în ziua de 30 ianuarie 1982. Între anii 2023-2025, prin strădania stavroforei Mihaela Clim – stareța așezământului monastic, biserica a intrat într-un amplu proiect de restaurare, efectuându-se următoarele lucrări: înlocuirea șiței, a crucilor de pe acoperiș, a tâmplăriei și a întregului lambriu interior și exterior, rezidirea Sfintei Mese, dotarea lăcașului de închinare cu o catapeteasmă sculptată în lemn de stejar, cu strane noi și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice. (Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)