sâmbătă, mai 18, 2024
spot_img
AcasăActualitateCea mai mare centrală nucleară din Europa, în flăcări după bombardamentele armatei...

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, în flăcări după bombardamentele armatei ruse

UPDATE    Incendiul care a izbucnit după atacul forțelor ruse asupra centralei nucleare ucrainene din Zaporojie a fost stins, potrivit serviciile de urgență din Ucraina (ora 8:20).

În această noapte, armata rusă a bombardat zona Zaporojie, acolo unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. ”O amenințare la adresa securității mondiale!!! Ca urmare a bombardamentelor necruțătoare de către inamic a clădirilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijjia este în flăcări!!!”, a avertizat primarul orașului Energodar, din apropierea Zaporojie. „În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporizhia, a izbucnit un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Touz, într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei. ”Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporijjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a anunțat și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba. „Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opreşte-te!”, a completat purtătorul de cuvânt al centralei nucleare, într-un alt videoclip. Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a izbucnit într-o clădire de antrenament situată în afara complexului reactorului principal, relatează CNN, citând Serviciile de Urgenţă ale Ucrainei. Departamentul pentru Energie al SUA şi-a activat echipa de răspuns la incidente nucleare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este pregătită pentru o reacţie 24/7. Spre dimineață, luptele au încetat în apropierea centralei nucleare Zaporojie și nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale. Incendiul declanșat în urma tirurilor armatei rușești nu a fost, încă, stins. Reprezentantul centralei transmite că aceasta nu a suferit daune critice. În prezent, o singură unitate din șase este funcțională.

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe. Centrala furnizează aproximativ 20% din energia electrică a țării.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu