AcasăStiri InterneAlertă Infocons după analiza pateului de porc din mai multe magazine: trei...

Alertă Infocons după analiza pateului de porc din mai multe magazine: trei sferturi dintre produse conțin slănină, 15% ficat de porc în compoziție

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total, au fost analizate 40 de produse, de la următorii producători/ distribuitori:

  • Orkla Foods Romania S.A
  • Vascar S.A.
  • Prefera Foods S.A.
  • Mandy Foods International SRL
  • Scandia Food S.R.L.
  • Alimpex-maso s.r.o.
  • Carrefour România SA
  • Auchan Romania SA
  • Selgros Cash&Carry SRL
  • Romania Hypermarche SA
  • Rewe Romania SRL
  • Mega Image SRL
  • Profi Rom Food SRL
  • Lidl Discount SRL

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:

Din punct de vedere al procentajului de ficat:

  • ficat de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție

 Din punct de vedere ingredientului principal:

  • 45% au în compoziție prim ingredient apa
  • 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc
  • 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină
  • 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne

 Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
  • 77,5% au în compoziție slănină
  • 37,5% au în compoziție șorici
  • 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici

 Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc:

  • 72,5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

 

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:

  • 5% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent

situația se prezintă astfel:

  • 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250)
  • 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120)
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407)
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451)

”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons. Mai multe detalii despre studiul asupra pateului de porc, pe site-ul Infocons.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Krystea Norocel Krysty pe Ape tulburi în Primăria Focșani
Serban Laurentiu Margelus pe Whiskey cu preţ redus vândut de fisc
Camelia Hristea pe Oprea, demisia!
Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu