Vrancea, penultimul loc la cifra de afaceri

0

Vrancea s-a prăbușit în ultimii 25 de ani în rândul județelor subdezvoltate, unde se zbate acum în ultima treime la toate stasticile socio-economice, alături de județele cele mai sărace precum Vaslui, Teleorman sau Mehedinți.

USR Vrancea și-a propus sa inițieze o campanie de informare a cetățenilor, care arată faptul că județul nostru se află într-o situație îngrijorătoare din toate punctele de vedere, situație care îi afectează pe toți vrâncenii.

Scopul principal al acestui demers este de a aduce în dezbatere publică câteva aspecte cheie deficitare (din economie, sănătate, infrastructură), dar și soluțiile pe care noi le propunem.

Dacă săptămâna trecută am arătat faptul că salariul mediu brut în județul nostru se situează pe locul 40 din 42 la nivel național, continuăm cu una dintre cauze,  faptul că mediul de afaceri din Vrancea este subdezvoltat și practic încremenit în timp: lipsa oportunităților de dezvoltare a mediului de afaceri.

Conform Registrului Comerțului, cifra de afaceri cumulată a companiilor din județul nostru a crescut în perioda 2008-2015 cu doar 2%. Doar Mehedinți ne “depășește” în acest top al rușinii (exceptând București, unde există efectul de relocare în Ilfov). Ca să înțelegem această dinamică, ne uităm la vecinii noștri și constatăm că firmele din Vaslui au performat în aceeasi perioadă cu 33%, iar cele din Bacău și Galați cu peste 80%.

Pentru a reda o imagine mai clară a polarizării negative dintre județul nostru și celelalte județe, evidențiem cateva aspecte grăitoare în acest sens:

Cifra de afaceri totală a companiilor din Vrancea în anul 2016 (RON 7 mld lei) înseamnă abia cât un Dedeman și jumătate (liderul de business din Bacău, cu o cifră de afaceri de 5.2mld lei).

Liderul de business al județului (Vrancart) se situează pe penultimul loc la nivel național în ceea ce privește cifra de afaceri, în comparație cu celelalte companii fanion din restul județelor.

În Vrancea, doar 4 din 10 persoane apte de muncă au un loc de muncă. Doar șase județe stau mai prost la acest capitol, conform datelor Eurostat.

De ce se întâmplă acest lucru? Sunt oamenii din județul nostru mai putin competenți sau cu mai putină inițiativă antreprenorială decat cei din județele dezvoltate?

Nicidecum! Pur și simplu aceștia nu mai sunt in Vrancea. Reamintim faptul că, dintre reședințele de județ, Focșani a cunoscut în perioada 2002-2012 cea mai dramatică scădere a populației stabile la nivel național, după Vaslui, pierzând 27.986 de locuitori, adică aproape cât toata populația Adjudului și Odobeștiului la un loc!

În mod natural, ne așteptăm ca acestă tendință să se fi adâncit, în linie cu evoluția economică dezastruoasă a județului nostru.
Iar dacă mediul antreprenorial din județ este atât de sărac, cel reprezentat de companiile străine este, din păcate, aproape inexistent: 6.66 mil euro este nivelul investițiilor străine în Vrancea în perioada 1991-2014.

Într-adevăr, multinaționalele nu au auzit de Vrancea. Și iată cât de „bine” ne este: nivel de trai scăzut, populația tânără plecată din cauza lipsei perspectivelor, județ în topul sărăciei.

Ca să întelegem ce înseamnă aceste cifre, nu îndrăznim să aducem în discuție județe precum Cluj, Timiș, Arad, aflate cu zeci de ani lumină în fața noastră din puctul de vedere al dezvoltării. Haideți să ne uităm din nou la vecini: Buzău a înregistrat în aceeași perioadă 280 mil euro, Bacău 597 mil euro, până și Vaslui a a performat de peste patru ori mai bine decât noi, cu 28 mil euro în aceeași periodă.

Iată deci cum județul nostru a rămas înapoi în timp și cum cei care îl guvernează își condamnă locuitorii fie la sărăcie, fie la a pleca masiv în străinătate, totul din cauza incompenteței, a lipsei de viziune și de profesionalism cu care e condus.

Așa cum arătam în comunicarea precedentă legată de salarii, principalul scop al USR Vrancea este de a aduce în dezbatere publică soluții care să recupereze aceste decalaje, soluții pe care alte județe le-au implementat cu succes.

De aceea, USR Vrancea propune  încă o dată la nivel local Consiliului Județean punerea în dezbatere publică a posibilității dezvoltării unui parc industrial în județul nostru, iar la nivel central demararea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii zonei.

În acest sens, deputatul USR Cătălin Drulă a arătat public faptul că proiectul de autostradă București-Buzău- Focșani-Bacău- Pașcani dispune deja de finanțare europeană disponibilă în procent de 75% fonduri nerambursabile din Fondul de Coeziune 2014-2020. Fazele premergătoare construcției au fost deja lansate în toamna lui 2016 de către guvernul tehnocrat, însă guvernul PSD le ține acum blocate. Vrancea merită mai mult.

#VranceaMerităAdevărul