Vrancea merită adevărul! – Nivelul salariilor în județul Vrancea. Unde ne situăm? Cauze și soluții

0

Vrancea s-a prăbușit în ultimii 25 de ani în rândul județelor subdezvoltate, unde se zbate acum în ultima treime la toate stasticile socio-economice, alături de județele cele mai sărace precum Vaslui, Teleorman sau Mehedinți.

USR Vrancea și-a propus sa inițieze o campanie de informare a cetățenilor, care arată faptul că județul nostru se află într-o situație îngrijorătoare din toate punctele de vedere, situație care îi afectează pe toți vrâncenii.

Campania are la bază cifrele oficiale din sursele publice (Institutul Național de Statistică, Registrul Comerțului), iar scopul principal al acestui demers este de a aduce în dezbatere publică câteva aspecte cheie deficitare (din economie, sănătate, infrastructură), dar și soluțiile pe care noi le propunem.

Începem cu datele despre salariul mediu brut, acolo unde Vrancea se situează pe locul 40 din 42 la nivel național în anul 2016! Astfel, în județul nostru, salariul mediu brut este de numai 2.137 de lei, doar Harghita și Covasna fiind mai sărace la acest capitol. Decalajul față de județele dezvoltate este imens: în Cluj, salariul mediu brut este cu 48% mai mare decat în Vrancea, adică 3.182 lei.

De ce se întamplă acest lucru? Atunci când economia dintr-o țară, zonă, județ este mai slabă decat altele, aceasta este prețuită ca atare, la un nivel scăzut, și implicit costul forței de muncă scade. Întrucât mediul de afaceri este subdezvoltat în Vrancea – vă vom arăta în informările următoare cât de sarac este mediul antreprenorial local față de alte județe – populația activă nu are posibilitatea de a alege între un loc de muncă sau altul (pentru că pur și simplu acestea sunt puține) și este constrânsă astfel să accepte prețul (salariul) mic oferit de angajatori.

Iar pentru acest lucru nu sunt vinovați inamicii imaginari din discursurile manipulatoare ale PSD, precum Soros sau multinaționalele (care nu au auzit încă de Vrancea), ci sunt responsabili exact cei care gospodaresc acest județ de peste 25 de ani încoace. Pentru că firmele sunt prezente acolo unde sunt investiții publice, unde infrastructura este dezvoltată, unde managementul public este unul competent și corect, iar mediul antreprenorial este stimulat prin măsuri concrete, cum se întâmplă în ultima perioadă în județe precum Argeș, Cluj, Brasov, Sibiu, Bihor sau Alba.

Soluția pe care o propunem se bazează pe exemple de bune practici. Comuna Ciugud, Alba, este comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din România, atragând prin proiecte europene peste 16 milioane de euro, sumă care, potrivit estimărilor, ar fi bugetul comunei pe 50 de ani.

Printre proiectele implementate, precum drumuri asfaltate chiar și între parcelele agricole, internet gratuit în zonele publice, panouri solare pentru iluminatul public, cel mai de seamă este dezvoltarea unui parc industrial de 100 hectare (care prevede amenajarea și concesionarea terenului către companii). Rezultatul: 20 de companii;  de 100 de ori mai mulți bani la buget în ultimii 12 ani; 700 de locuri de muncă doar la nivelul unei comune. Din păcate, astfel de practici performante nu sunt încurajate de PSD, astfel încât primarul a fost exclus din partid la începutul acestui an.

Concret, propunem Consiliului Județean Vrancea punerea în dezbatere publică a posibilității dezvoltării unui parc industrial în județul nostru. Vrancea merită mai mult.

#VranceaMerităAdevărul