Vrancea captivă în trecut! Doar 28% dintre vrânceni au acces la canalizare

0

Continuăm campania USR Vrancea cu cifrele care ilustrează gradul în care vrâncenilor le sunt asigurate condiții decente de viață, precum accesul la sisteme de canalizare. Iată-le!
Doar 28% din populaţia vrânceană a anului 2017 este conectată la sisteme de canalizare. Ne zbatem şi la acest capitol în ultima treime statistică, alături de judeţe precum Olt, Teleorman sau Vaslui.

Ca să întelegem cu toţii cât de încremeniți în timp am rămas, locuitorii din judeţe precum Braşov, Sibiu sau Cluj sunt racordaţi în proporţie de peste 60% la condiţii decente de igienă şi confort.

De ce? De unde vine diferenţa aceasta de nivel de trai, de infrastructură şi de rezultate? De ce la unii se poate, iar la noi nu? Deoarece, timp de 28 de ani, județul a fost administrat în mod incompetent de PSD.

Soluţia? Din fericire, ea există deja, deși ar fi trebuit pusă în aplicare cu mulți ani în urmă. Tardiv, dar binevenit și salutar, judeţul Vrancea a primit recent o aprobare pentru o finanţare de 245 milioane euro din fonduri europene pentru extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare datorită căruia 70% din populaţia totală a judeţului ar trebui să fie racordată la canalizare şi să aibă acces la apă potabilă de calitate, potrivit informaţiilor transmise de ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Problema constă însă în implementarea sa. Avem serioase motive să ne îndoim de respectarea promisiunilor și competența administrației vrâncene. Iată ce le spunea domnul Marian Oprişan vrâncenilor în urmă cu patru ani, într-o zi de sărbătoare: “A venit Moş Nicolae. Eu sunt un om de fapte, nu sunt un om de vorbe şi de aceea când spun ceva spun da atunci când se poate şi nu atunci când nu se poate. Dar o să vă dau o veste bună. Împreună cu domnul prim ministru al României, Victor Ponta şi împreună cu vicepriministrul Guvernului României, Nicolae Dragnea, am hotărât în această săptămână că în următorii doi ani şi jumătate Focşaniul (2016) va avea autostradă. A venit şi Moş Neculai pentru vrâncenii noştri!”, a cuvântat Marian Oprişan pe 6 decembrie 2013.

USR Vrancea va urmări îndeaproape calendarul şi paşii implementaţi în acest proiect, astfel încât să ne asigurăm că nu va rămâne uitat in sertare, doar la stadiul de proiect, ca în cazul autostrăzii Bucureşti – Buzău – Focşani, cu finanţarea aprobată, dar neutilizată.

Vrancea s-a prăbușit în ultimii 25 de ani în rândul județelor subdezvoltate, unde se zbate acum în ultima treime la toate statisticile socio-economice, alături de județele sărace precum Vaslui, Teleorman sau Mehedinți.

USR Vrancea și-a propus să inițieze o campanie de informare, care arată faptul că județul nostru nu mai este deloc acolo unde îl știam cu toții. Scopul principal al acestui demers este de a aduce în dezbatere publică câteva aspecte cheie deficitare (din economie, sănătate, infrastructură), dar și soluțiile pe care noi le propunem.