VIDEO Râsul Doru, din România, zburdă prin Croația

0

Avem vești bune! Cei doi râși, GORU și DORU, capturați de ACDB cu ajutorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în cadrul proiectului LIFE Lynx au fost transportați în siguranță în Slovenia, respectiv Croația. Prezența lor acolo va contribui la salvarea populației de râs din munții Dinari.

Râsul eliberat de curând în Parcul Naţional Risnjak/ Croația a fost capturat în România, în zona Carpaților Orientali, și poartă numele „Doru”. În limba română, numele „Doru” înseamnă „dorință”, iar acest animal sălbatic este cu siguranță râvnit pentru refacerea populației de râşi din Croaţia. Numele românesc a fost ales de către croați, pe baza unui sondaj de opinie, în semn de mulţumire față de autoritățile și experții din România, care au donat exemplarul.
După eliberarea în sălbăticie, traseul lui va fi monitorizat prin intermediul unei zgărzi prevăzute cu emițător, care va putea localiza animalul de mai multe ori pe durata unei zile.
Această acțiune nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Ministerul Mediului, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și DSVSA Vrancea. Încă o dovadă că conservarea biodiversității e trans-disciplinară! (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice)
Film: Vjekoslav Skledar