USR Vrancea: Focșăneni, nu acceptați birul lui Misăilă!

0

Primăria Focșani vă pregătește o nouă taxă, în timp ce vă risipește banii. Primarul Cristi Misăilă o numește “taxa de habitat”, USR Vrancea consideră că este o “taxă pe incompentență” care se cuvine impusă Pimăriei, nu cetățenilor.

Primăria Focșani condusă de Cristi Misăilă și PSD dă continuu dovadă de incapacitatea de a adiministra eficient bugetul local. Iar pentru acest lucru nu sunt vinovați și nu trebuie să plătească focșănenii.

Pe lângă cheltuielile inutile și faptul că nu investește banii de la bugetul local pentru a dezvolta orașul din punct de vedere economic și social, administrația PSD încercă să oblige focșănenii la plata unei noi taxe: “taxa de habitat”.

De la 1 ianuarie 2018, primarul Cristi Misăilă vrea să introducă această nouă taxă, un nou bir impus cetățenilor, atât  pentru persoanele fizice cu domiciul în Focșani, cât pentru firmele cu sediul înregistrat În Focșani, pentru fiecare salariat pe care acestea îl au.

Conform propunerii de taxare a lui Cristi Misăilă, o familie formată din patru persoane va plăti la bugetului municipal aproape 300 de lei pe an, mai mult decât impozitul pe locuință.

USR Vrancea dezaprobă această tentativă de taxare a focșănenilor, o încercare de a colecta bani suplimentari la bugetul local. Dacă acesta ar fi responsabil și competent administrat, bugetul local existent ar putea acoperi necesitățile orașului fără suprataxarea cetățenilor.

Menirea unui bun primar și a unei bune echipe este reducerea costurilor prin eficientizare, nu de inventare a unor noi biruri pentru cetățeni, în timp ce salariile din Primărie sunt maximizate (Cristi Misăilă a crescut recent salariile din primăria pe care o conduce la grila maxim posibilă, el însuși încasând acum 13.500 de lei/lună ca primar al municipiului Focșani).

Iată câteva exemple din tabloul risipei Primăriei Focșani, timp de 10 luni:

1) 28.090 lei (aproximativ 6.242 euro) doar pentru copii xerox, echivalentul a peste 5600 de copii xerox pe luna ( la preț nepreferențial ), deși plătește aproximativ 169.349 (echivalentul a 37.633 euro) lei pentru închirierea copiatorelor și întreținerea lor și achiziționarea recentă a unui copiator contra sumei de 34.878 lei;

2) 83.746 de lei pentru materiale de informare publică și 54.740 lei pentru un film de promovare a „Festivalul Viei și Vinului”;

3) Contracte de peste 22.000 de lei/ lună, echivalentul a aproximativ 5000 de euro doar pentru abonamente de telefonie și de internet;

4) 4.865,18 lei (1100 euro) pentru igienizarea biroului viceprimarui, deși există deja contracte de curățenie în cadrul Primăriei.

5) 26.522 lei pentru stegulețe și fulare tricolore pentru manifestările dedicate zilei de 24 Ianuarie;

6) Zeci de mii de euro pentru petreceri prin care Primăria încearcă să distragă atenția de la problemele majore ale Focșaniului, de la prețul gigacaloriei la starea dezastruoasă a locurilor de joacă pentru copii (23.893 lei pentru zilele de 1 si 8 martie și Dragobete, 49.661 lei pentru dulciuri cu ocazia zilei de 1 Iunie, 17.281 lei pentru cazarea și masa delagației oficiale cu ocazia zilelor Focșaniului etc:);

7) 34.451 lei pentru deplasări în străinătate a primarului Cristi Misailă (dacă aceste deplasări s-ar concretiza în idei de eficientizare a administrației locale, nu ar putea decât să ne bucure, însă din păcate sunt doar încă o cheltuială inutilă suportată de focșăneni).

În această situație, îndemnurile USR Vrancea pentru Primăria Focșani sunt:

Stop birurilor și risipei! Start competenței în buna administrare a orașului!

SURSA: USR Vrancea