USR: Sănătatea în județul Vrancea. Unde ne situăm? Cauze și soluții

0

Vrancea s-a prăbușit în ultimii 25 de ani în rândul județelor subdezvoltate, unde se zbate acum în ultima treime la toate statisticile socio-economice, alături de județele sărace precum Vaslui, Teleorman sau Mehedinți.

USR Vrancea și-a propus să inițieze o campanie de informare, care arată faptul că județul nostru nu mai este deloc acolo unde îl știam cu toții. Scopul principal al acestui demers este de a aduce în dezbatere publică câteva aspecte cheie deficitare (din economie, sănătate, infrastructură), dar și soluțiile pe care noi le propunem.

Continuăm campania noastră cu cifrele care arată drama din sistemul medical vrâncean. Iată-le!
1 medic la peste 1000 de locuitori în județul Vrancea. Decalajul este uriaș față de județe dezvoltate precum Cluj, acolo unde un medic se ocupă de 234 de locuitori.
Deficiența este mare și față de media națională, unde raportul este de 1 medic la 553 de locuitori.
4 paturi de spital la fiecare 1000 de locuitori. Doar patru județe sunt mai slab dezvoltate la acest capitol. În Cluj, spre exemplu, sunt înregistrate 9 paturi la fiecare 1000 de locuitori.

Datele de la Statistică privind distribuția farmaciilor în țară, la fel ca în cazul medicilor, arată un deficit major și în sectorul sanitar, pe fondul lipsei infrastructurii spitalicesti decente şi al izolării economice.

Cauzele: lipsa competenței manageriale, din cauza numirilor politice a directorilor spitalelor, la care se adaugă neajunsurile unui județ neatractiv din punct de vedere socio-economic, situație creată tot de lipsa de acțiune a administrației locale.

USR Vrancea cere în mod public Consiliilor Locale, atât Județean cât și Municipal, să ia urgent în discuție un proiect de reabilitare a Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani sau chiar de construcție a unui nou spital județean.

Soluția poate avea ca bază posibilitatea finanțării din fonduri europene, odată cu ridicarea din partea Comisiei Europene a condiționalității tematice ex-ante 9.3 privind Existența unui cadru strategic de politică națională sau regională pentru sănătate în limitele art 168 din TFUE, care asigură sustenabilitate din punct de vedere economic, posibilitate nou creată începând cu 11 august 2017, ca urmare a demersurilor echipei Ministerului Sănătății în cursul anului 2016.

Asumați-vă situația Spitalului Județean Focșani, reabilitați-l și dați vrâncenilor șansa de a se trata într-un spital bine dotat, performant și sigur!

Din seria exemplelor de succes pe care le prezentăm, arătăm pe această cale cum au procedat alții: Spitalul Moinești, din județul Bacău, este un spital performant, dotat recent cu heliport, tratează pacienți care vin cale de trei județe, inclusiv din Vrancea, și își permite să plătească medici cu până la 8 000 de lei lunar. Vara, vin studenți francezi să facă practică în spitalul din Moinești. Iar profitul anual atinge 2 milioane de euro! Datorii? Nici vorbă! Se întâmplă în Romania, chiar lângă Vrancea. Așadar, cu voință și pricepere, se poate!

Rețeta: management competent și nepolitizat, combinat cu accesarea fondurilor europene (heliport, maternitate, centru recuperare Medicală Cardiovasculară, centru de cercetare) și sprijin din partea Primăriei (concesiune teren, etc.).

Cerem încă o dată domnului Marian Oprișan, în cazul în care este într-adevăr un lider performant și influent, să-și etaleze aceste calități și în folosul pacienților vrânceni aflați în suferință mai mult decât alți pacienți din țară și să inițieze demersurile necesare, astfel încât nici dumnealui să nu mai fie nevoit să apeleze la serviciile medicale ale altor orașe chiar și pentru cele mai simple intervenții, așa cum presa a relatat că s-a întâmplat recent.

Haideți, domnule Marian Oprișan, să avem un spital decent cel puțin în reședința de județ, un spital în care să ne simțim în siguranță, în care să nu ne fie teamă de numărul ridicat de infecții nosocomiale, un spital de pe care să nu cadă tencuiala, în care să avem suficiente paturi, suficienți medici, cu pacineți care să nu mai fie nevoiți să își cumpere singuri medicamente sau produse medicale de bază, deși plătesc taxe, într-un cuvânt, un spital în care vrâncenii să fie respectați!