Trei localităţi au probleme cu sirenele de alarmare publică

0

Miercuri, 1 noiembrie a.c., în intervalul orar 10.00-11.00, la nivelul întregului județ au fost acționate sirenele de alarmare publică prin introducerea semnalului „Alarmă la dezastre”.

Exercițiul a vizat înștiințarea autorităților administrației publice locale și populației despre probabilitatea producerii sau producerea unei situații de urgență în zona de competență și verificarea funcționării sistemului de alarmare publică.

Situația propusă a fost avertizare hidrologică COD ROȘU pentru depășiri ale cotelor de apărare.  Astfel, ca urmare a precipitaților abundente cu caracter torențial se produc scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici determinând inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe majoritatea râurilor din județ. Probabilitatea de depășire ale COTELOR DE APĂRARE – faza III cod roșu este foarte mare.

În urma informării transmise de la I.S.U. Vrancea, la nivelul localităților s-au acționat sirenele pentru semnalul alarmă la dezastre. Acesta a constat din 5 impulsuri a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde.

În cazul a 14 localități (Fitionești, Tătăranu, Gologanu, Ciorăști, Bălești, Sihlea, Tâmboești, Obrejița, Slobozia Bradului, Boghești, Corbița, Păunești, Ruginești și Tănăsoaia) din cele 73 implicate, sistemele de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă au fost verificate de la fața locului de reprezentanții inspectoratului pentru situații de urgență.  La nivelul acestora, în 11 situații s-a constatat că sirenele funcționează la parametri normali, însă, în trei localități s-au constatat deficiențe. În aceste cazuri, autoritățile publice locale vor lua măsuri pentru remedierea problemelor apărute.

Simularea a urmărit stabilirea stării de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale. Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea