Sindicatele din penitenciare cer condiții mai bune de lucru și plata salariilor restante sau suspendate

0

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor salută alăturarea tuturor structurilor sindicale din penitenciare la programul de acțiuni pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru, plata drepturilor salariale restante sau suspendate, asigurarea finanțării necesare unei bune funcționări a sistemului penitenciar și aprobarea Statutului polițistului de penitenciare. Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, s-a folosit de faptul că, până recent, doar Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a cerut public soluționarea acestor probleme. Iată că această situație încetează, alte două organizații sindicale alăturându-se acestui demers, în acest fel fiind reprezentat peste 90% din personalul sistemului penitenciar la aceste actiuni.

Negocieri cu Ministerul Justiției, proteste în penitenciare

Trebuie precizat că Ana Birchall, ministrul interimar al Jutiției, a deschis dialogul cu sindicatele din penitenciare, imediat după preluarea funcției și am avut deja o întâlnire, la minister, pentru identificarea unor soluții rapide pentru deblocarea procedurilor de resurse umane și identificarea unor surse de finanțare care să repună în plată drepturile salariale suspendate în mandatul lui Tudorel Toader. Conform angajamentelor asumate, luni și marți (13 – 14 mai 2019) sunt organizate la sediul Ministerului Justiției întâlniri de negociere, sub coordonarea ministrului Birchall, între organizațiile sindicale și reprezentanții angajatorilor – Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Soluții urgente pentru problemele stringente din penitenciare

În mod cert, schimbarea de abordare este vizibilă și contează, atâta timp cât din partea Ministerului Justiției există o deschidere onestă către dialog. Suntem, însă, perfect conștienți că un mandat interimar la Ministerul Justiției poate, în cea mai bună situație, să ofere soluții urgente pentru probleme stringente, precum deficitul cronic de resurse umane și financiare, dar și soluții pentru modernizarea spațiilor de detenție care trebuie urgent rezolvate. Ne manifestăm, așadar, convingerea că acestă unitate de acțiune sindicală nu este o alegere conjuncturală, perioada alegerilor făcând Guvernul mai disponibil la dialog și că aceste acțiuni vor continua chiar și în condițiile în care un alt Tudorel Toader – de aceeași factură, calitate și aceeași abordare în relația cu sindicale, va fi desemnat ministru al Justiției. (Sorin Dumitrașcu, președinte FSANP)