Sfaturi polițienești despre cum să vă feriți de escroci

0

În ultima perioadă de timp, poliţia se confruntă cu noi tehnici de comitere a infracţiunilor de înşelaciune, şi anume cele prin intermediul telefoniei fixe sau mobile şi cea prin ”METODA ACCIDENTUL”. Infractorii se bazează pe prima reacţie a victimei, în situaţia unui eveniment cu impact emoţional puternic, dar şi pe naivitatea acesteia.

Dacă primiţi apeluri de la persoane care pretind că sunt prieteni ai unor rude sau cunoștinţe şi vă informează că aceştia ar fi implicaţi într-un eveniment rutier, solicitându-vă o sumă de bani pentru a interveni pe lângă un avocat, în vederea soluţionării favorabile a cercetării, vă recomandăm:
– Verificaţi autenticitatea celor afirmate, prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a altor persoane (rude, cunoștințe);
– Nu depuneţi bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid către persoane necunoscute;
– Sunaţi imediat la Poliţie dacă aţi fost abordat în acest fel, chiar dacă nu aţi trimis banii;
– Spuneţi şi prietenilor şi cunoştințelor dumneavoastră despre acest mod de operare şi sfătuiți-i să fie precauţi.

De asemenea, dacă primiţi apeluri pe numărul dumneavoatră de telefon fix sau mobil de la persoane care pretind că sunt reprezentanţi ai unei companiiș și vi se solicită informații confidențiale pentru anumite verificări în baza de date sau pentru că aţi câștigat un premiu, trebuie:
– să vă asigurati că ați participat la un astfel de concurs și să cereţi mai multe detalii cu privire la evenimentul în urma căruia aţi fi putut câștiga premiul respectiv;
– să nu comunicati informaţii / date personale confidențiale (precum CNP, serie şi număr de buletin, conturi bancare, parole, etc).
Dacă vi se solicită să tastaţi anumite combinaţii de cifre de forma 91407% sub pretextul că există o problemă pe linia dumneavoastră telefonică, nu faceți acest lucru deoarece veți redirecționa apelurile către numere de mobil. Un deranjament telefonic nu se rezolvă prin formarea de coduri speciale, iar un aparat telefonic obişnuit nu se poate virusa.

Dacă primiţi apeluri de la persoane care pretind că sunt poliţişti şi vă informează că vor veni la dumneavoastră pentru verificarea bancnotelor, întrucât deţin informaţii că sunt false, vă recomandăm să nu înmânaţi banii unor persoane necunoscute și să sunaţi imediat la Poliţie dacă aţi fost abordat în acest fel! (Sursa: IPJ Vrancea)