Scapă de ţigări! Zeci de vrânceni au renunţat la viciu cu doar 100 de lei

0

Zeci de vrânceni cer ajutorul specialiştilor pentru a se lăsa de fumat, dependenţă care pe lângă faptul că le afectează serios sănătatea, le şi goleşte buzunarele. Programul „Stop Fumat”, implementat în judeţul Vrancea în urmă cu aproximativ şase ani, se bucură de un real succes, numai anul trecut, aproximativ 50 de persoane reuşind să renunţe la ţigări cu ajutorul specialiştilor şi medicamentelor oferite de Ministerul Sănătăţii. Pentru a beneficia de ajutor specializat, fumătorii trebuie să scoată din buzunare doar 100 de lei şi, pe parcursul a două luni, vor reuşi să scape de viciu. „La început, programul era gratuit, însă nu reuşeam să facem faţă numărului foatrte mare de doritori, mai ales că şi cantitatea de medicamente primite de la Minister s-a redus. Aşa că, am introdus această coplată, care de altfel e o sumă modică, luând în considerare faptul că tratamentul pentru un singur pacient ajunge la 600 de lei. Pe lângă problemele de sănătate, cei mai mulţi dintre pacienţi invocă motivele financiare, dar şi presiunea familiei”, declară Iuliana Ţopană, medic pneumolog în cadrul Spitalului TBC Focşani şi coordonator al programului naţional “Stop Fumat”, care nu a primit încă fonduri pentru 2016 de la Ministerul Sănătăţii.

De altfel, odată cu intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice, la data de 17 martie, medicii se aşteaptă ca numărul celor care vor dori să renunţe la acest viciu va creşte.
Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, o persoană din zece fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi, iar 3 din 5 persoane au încercat să fumeze măcar o dată în viaţă. Din totalul fumătorilor, 58% au declarat că doresc să se lase de fumat, iar aproape jumătate dintre fumători au încercat să se lase de fumat cel puţin o dată în viaţă.