S-a lansat un nou număr al revistei liceenilor de la „Ioan Slavici“ din Panciu

0

Miercuri, 17 mai 2017, Centrul de Documentare și Informare al Liceului Teoretic „Ioan Slavici“ din Panciu a găzduit evenimentul prilejuit de lansarea numărului 12, în format tipărit, al revistei „Actualis”, editată cu sprijinul financiar al primarului Iulian Nica.

Publicaţia, coordonată de profesorii Elena Manovici şi Andrei Igor Manovici, păstrează condiţiile grafice deosebite care au caracterizat şi ediţiile anterioare. Din echipa de redacţie fac parte elevii: Alexandra Drilea (redactor-şef), Loredana Chirilă, Cătălina Ghimpu, Maria Șerbu, Andreea Mocanu, Georgiana Isac, Laura Țălină, Andreea Diaconu, Claudia Oprea, Răzvan Andrieş, Diana Apostu, Irina Şerban, Alexandra Chirilă, Bianca Carabă, Andreea Istrate, Miruna Tutoveanu, Elena Pocriş, Ana-Maria Costin, Reina Gheorghiţă, Cristina Dobrin, profesorii Constantin-Ioan Gârleanu, Elena Manovici, Gabriela Pricop, Maricica Apreutesei, Luminița Cociorbă, precum şi absolventele Anda Merloiu şi Julia Watkins. Fotografiile sunt realizate de profesorul Constantin-Ioan Gârleanu şi Cristi Şerban, absolvent al liceului, precum şi de eleva Miruna Tutoveanu (copertă faţă).

 „Actualis” beneficiază şi de un format electronic, realizat de elevii Georgiana Cociorbă şi Eduard Crucianu, care poate fi accesat la adresa http://revactualis.wix.com/portal.

În cadrul evenimentului, echipa redacțională a prezentat articolele din noul număr, grupate în rubricile: Editorial, Profil liceal, EU-RO, In Extenso, Pro Comunitate, Cântecul Muzei, Ex-Cathedra, Zoom Cultural şi Zodia Elevului.

„Numărul 12 al revistei «Actualis» a fost realizat sub presiunea timpului pentru că am dorit să ne înscriem Concursul Național de Reviste Școlare, un concurs care este, de fapt, Olimpiada Revistelor Școlare. Cred că eforturile noastre au fost recompensate, pentru că Revista «Actualis», cu numerele 11 și 12, s-a calificat la etapa națională a acestui concurs, iar în luna iunie vom afla pe ce poziție ne aflăm, în raport cu celelalte reviste din țară“, a anunțat profesoara Elena Manovici.

 Lansarea celui mai recent număr al revistei „Actualis“ a beneficiat și de prezența scriitoarei și jurnalistei Janina Vadislav. Aceasta a apreciat talentul elevilor, încurajându-i să persevereze în munca lor, subliniind, în același timp, importanța lecturii în lărgirea orizontului lor de cunoaștere.

„Sunteți buni jurnaliști. Revista este extraordinară, îmi place foarte mult, dar nu v-aș vrea doar jurnaliști! Din punctul de vedere al scriitorului, aș vrea să știu că sunteți și artiști și că scrieți și poezie, și proză. Trebuie să citiți foarte mult. Fără lectură nu puteți face nimic. Nu citiți doar ceea ce vi se recomandă, citiți ceea ce credeți că e pe sufletul vostru. Veți găsi, întotdeauna, foarte multe lucruri interesante care vă vor ajuta cum să vă folosiți propria inspirație, propria experiență, propriile amintiri. Aveți un liceu extraordinar, aveți profesori excepționali! Indiferent unde veți pleca, indiferent unde veți ajuge, aveți datoria să aduceți onoare orașului vostru! Cei care vor sa scrie, să scrie! Și citiți! Nu este neapărat cheia succesului,  dar este ceea ce vă va mulțumi pe voi!“, a spus Janina Vadislav. Ea a donat Centrului de Documentare și Informare al liceului mai multe exemplare din cărțile sale „Raiul“, „Omul Negru“ și „Cuviosul Vili Glaser“.

Primarul Iulian Nica a felicitat echipa redacţională și profesorii coordonatori pentru munca depusă la realizarea revistei. Edilul-şef a susţinut faptul că, datorită calităţii textelor şi a condiţiilor grafice în care a fost tipărită,  „Actualis” şi-a câştigat deja un binemeritat loc în rândul celor mai bune publicaţii şcolare din ţară.

„Vreau să vă felicit pentru munca voastră! Aţi demonstrat, încă o dată, aptitudini de buni jurnalişti şi maturitate în exprimarea impresiilor despre ceea ce se întâmplă în jurul vostru, la şcoală, în comunitate şi în lume. Mă bucur şi sunt mândru de faptul că învăţământul păncean are o astfel de revistă care, de ani buni, şi-a câştigat un binemeritat loc în rândul celor mai bune publicaţii şcolare din ţară. Pentru acest lucru trebuie să le mulţumesc, în egală măsură, coordonatorilor voştri,  profesorii Elena Manovici şi Andrei Manovici, care au ştiut să vă îndrume, să vă şlefuiască talentul, să vă dezvolte aptitudinile şi abilitatea de a vă exprima opiniile.  Sper ca şi acest nou număr să reprezinte o lectură plăcută, dar și o provocare pentru colegii voştri, care vor găsi curajul de a vă urma exemplul şi de a contribui, în viitor, cu articole la fel de frumoase, în următoarele ediţii «Actualis». Vă urez, aşadar, multă sănătate, putere de muncă, inspiraţie şi condei bun! Iar revistei «Actualis», ani mulţi de acum înainte şi să ne bucurăm împreună de ea! Vă promit că voi fi, ca şi până acum, alături de voi!“, a declarat primarul Iulian Nica.

 

Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu