România, pe primul loc în Uniunea Europeană la creștere economică în anul 2016

0

Premierul Dacian Cioloș a prezentat astăzi un bilanț de final de mandat în fruntea Guvernului pe care l-a condus un an și două luni. În materialul informativ pus la dispoziție de Guvern se arată că România a avut cea mai mare creștere a PIB-ului din Uniunea Europeană.

„Îmbunătățirea încrederii în economie din prima parte a anului 2016 s-a materializat într-o dinamică accelerată a produsului intern brut în primele 9 luni 2016, respectiv o creștere a produsului intern brut cu 4,9% faţă aceeaşi perioadă din 2015, creșterea fiind cea mai mare după 2010. In cadrul UE28, România se plasează pe primul loc din acest punct de vedere.

Pe partea de cheltuieli, creşterea consumului populaţiei a fost peste cea a FBCF (7,9% faţă de 5,3%), ca urmare a influenţei concomitente a măsurilor de relaxare fiscală (reducerea TVA la 1 iunie 2015 şi 1 ianuarie 2016) şi a majorărilor salariale care au îmbunătăţit puterea de cumpărare a populaţiei. Pentru trimestrul III este de remarcat o diminuare a creşterii consumului ca urmare a începerii eliminării efectelor de bază a acestor măsuri, aceasta ajungând la 6,1%. Consumul guvernamental s-a majorat cu 2,5%.

Cererea internă ridicată a fost acoperită din surse interne, respectiv din producţia internă şi stocuri, acestea din urmă având o contribuţie negativă la creşterea PIB de 1,0 puncte procentuale, precum şi din import, care a condus la o contribuţie a exportului net negativă, de 1,3 puncte procentuale.

Pe latura ofertei interne, serviciile au avut o contribuţie pozitivă majoră la creşterea PIB (3,7 puncte procentuale), a cărei evoluţie a fost favorizată de măsurile de relaxare fiscală. Cele mai importante contribuții au fost ale agriculturii (4,1%), construcțiilor (3,9%) și industriei (1,8%)”, se arată în documentul Guvernului.