Primarul Misăilă ceartă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și spune că va contesta amenda primită

0

Acuzat de discriminare, comentarii rasiste și amendat cu suma de 2.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce a scris pe pagina sa de Facebook despre apartenenţa etnică a unor persoane care locuiesc în blocul G2, pe care Primăria Focşani vrea să-l demoleze, primarul Cristi Misăilă spune că va contesta amenda primită. Mai mult decât atât, edilul se consideră el cel discriminat și susține că nu va șterge comentariile de pe contul său de socializare, așa cum l-a obligat CNCD, și nici nu va publica decizia CNCD pe site-ul Primăriei, considerând că această instituție este cea care impune limitarea libertății de exprimare a focșănenilor.

“Nu mi se pare normal și nici nu sunt de acord ca într-un oraș de câteva zeci de mii de locuitori să existe o mică parte care să beneficieze numai de drepturi, fără însă a se achita de vreo obligație. De aceea am și inițiat o serie de acțiuni de evacuare a datornicilor și de recuperare a debitelor uriașe făcute de foștii locatari din blocul G2 din Cartierul Bahne. Și așa cum era și firesc, am anunțat toate aceste lucruri transparent și în mod public, tocmai ca focșănenii să știe ce se întâmplă în orașul lor. Din păcate însă, pentru că am vrut să fac ordine și să aplic legea, am fost numit rasist, iar tot felul de personaje și organizații mi-au făcut mai multe plângeri în care m-au acuzat de discriminare.  Unele dintre aceste plângeri au fost înaintate Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a considerat că nu trebuia sa informez opinia publică de faptul că foștii locatari de la G2 au datorii de mai multe miliarde de lei vechi. În opinia distinșilor membri din Colegiul Director al CNCD, faptul că am anunțat în mod public decizia de a lua toate măsurile împotriva celor care au ocupat abuziv camerele, au devastat imobilul și au acumulat datorii de zeci și sute de milioane pe familie, se cheamă discriminare. Nu știu de când obligația de a respecta legea se cheamă discriminare… dar se pare că așa consideră unii oficiali ai statului român”, susține Misăilă într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Focșani.

Acesta susține că prin postarea făcută nu a instigat la discriminare, arătând că a folosit un limbaj civilizat, deși au existat și critici la adresa sa. Iar în privința comentariilor, a precizat că nu le va șterge, pentru că acestea nu-i aparțin.

“Dacă trebuie să plătesc, voi plăti! Dar eu unul, pentru nimeni și nimic, nu voi fi de acord și nici nu voi impune vreodată cenzura cetățenilor din Municipiul Focșani”, a mai precizat în încheiere Misăilă.

Reamintim că în luna martie 2018, primarul Focşaniului a primit avertisment de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul asistaţilor sociali care au fost evacuaţi din blocul primăriei pentru neplata utilităţilor. Ulterior, CNCD a constatat că Misăilă nu a făcut nimic să remedieze situația și pe 16 ianurie 2019 a fost amendat cu suma de 2.000 de lei.

“Fapta primarului Municipiului Focşani de a emite un comunicat prin care a făcut trimiteri la apartenenţa etnică a unor persoane care au datorii la cheltuielile de întreţinere, constituie discriminare şi încalcă dreptul la demnitate potrivit art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Fapta se sancţionează cu avertisment contravenţional. Totodată, s-a constatat că menţinerea unor comentarii rasiste pe pagina sa de socializare reprezintă, în mod similar, discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate. Pentru această faptă reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 2000 lei. Colegiul director recomandă domnului primar să se abţină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare şi să şteargă de pe pagina sa de socializare mesajele cu caracter rasist. Prin hotărâre, reclamatul este obligat să publice pe pagina de internet a primăriei o copie a hotărârii C.N.C.D., respectând datele cu caracter personal ale părţilor.Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (7)”, se arată în decizia CNCD.