Primarul comunei Fitionești poate fi judecat în dosarul instrumentat de DNA

0

Magistrații Tribunalului Vrancea au respins cererile și excepțiile formulate de inculpații din dosarul în care cap de afiș este primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, care a fost trimis în judecată de DNA. Prin urmare, procesul poate începe. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului comunei Fitioneşti, Iordache Cazacu, un administrator de firmă şi un funcţionar al Primăriei. Pentru ce sunt invinuiţi:

CAZACU IORDACHE, la data faptelor şi în prezent primar al comunei Fitioneşti, jud. Vrancea, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,

VLAICU STĂNICĂ, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în modalitatea participaţiei improprii,
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– complicitate la fals intelectual, în formă continuată,

DUNĂ NICUŢA, la data faptelor contabil în cadrul Primăriei comunei Fitioneşti, jud. Vrancea, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

„La data de 16 august 2011, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi o asociere formată din Primăria comunei Fitioneşti, judeţul Vrancea şi o fundaţie, a fost încheiat un contract de finanţare nerambursabilă ce avea ca obiect „Extindere şi reabilitare clădire existentă în vederea înfiinţării unui Centru asistenţă şi suport pentru persoane vârstnice (…)”.
În acest context, în cursul anului 2012, prin procedura de atribuire prin licitaţie a patru contracte de achiziţie publică, a fost desemnată câştigătoare, pe baza unei documentaţii falsificate, societatea administrată de inculpatul Vlaicu Stănică.
Ulterior, aceasta a şi obţinut pe nedrept suma totală de 86.522 lei fără T.V.A. (107.288 lei cu T.V.A.) aferentă contractelor respective, sumă pe care ulterior primăria comunei Fitioneşti şi-a decontat-o de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitatea sa de beneficiară a contractului de finanţare.
În acelaşi context, în perioada 28 februarie 2013-15 mai 2013, inculpatul Cazacu Iordache, în calitate de primar al comunei Fitioneşti, jud. Vrancea, beneficiind de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, cu rea-credinţă, a semnat şi înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului două cereri de rambursare cărora le-a ataşat mai multe documente justificative falsificate (note de intrare recepţie, facturi fiscale, procesele-verbale de recepţie etc.). Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile de 36.345 lei fără T.V.A. (45.068 lei cu T.V.A.), reprezentând contravaloarea unor bunuri care nu au fost livrate niciodată primăriei comunei Fitioneşti. Până la data încheierii prezentului rechizitoriu, Ministerul Dezvoltării Regionale, Adminsitraţiei Publice şi Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză”, potrivit procurorilor DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea.