Primarii de orașe vor refacerea proiectului de buget, odată retrimis de președinte în Parlament

0

Încă din timpul negocierilor purtate cu Ministerul Finanţelor pe tema bugetului de stat 2019, primarii de oraşe şi-au exprimat nemulţumirea faţă de sumele alocate colectivităţilor locale pe care le reprezintă şi indignarea că au fost păcăliţi de Guvern, prin promisiuni care au ţinut trei zile, bugetul adoptat în Parlament nedându-le nicio garanţie pentru funcţionare decentă şi nici perspectiva realizării proiectelor de care oraşele şi locuitorii acestora au nevoie. Credem că retransmiterea către Parlament a legii bugetului de stat este momentul oportun de preluare a propunerilor făcute de Asociaţia Oraşelor:
– alocarea pentru unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş a sumei de 1.400 lei/locuitor/an, dar nu mai puţin de 6 milioane lei/an/oraş, pentru asigurarea unui buget minim de funcţionare;
– finanţarea drepturilor salariale ale însoţitorilor şi indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor; respectarea prevederii din Programul de Guvernare referitor la alocarea sumelor din impozitul pe pensii către bugetele locale;
– menţionarea, în Legea privind bugetul de stat pentru anul 2019, a sumelor exacte care vor fi atribuite pentru fiecare comună, oraş, municipiu şi judeţ, aşa cum a făcut legea bugetului de stat pe anul trecut.

Primarii de oraşe sunt deja copleşiţi de atribuirea unor competenţe către administraţia locală, în cele mai multe cazuri fără alocare de surse financiare suficiente, şi de nevoia asigurării funcţionării unor servicii publice care, pe lângă locuitorii propriilor oraşe, deservesc şi locuitorii comunelor învecinate. În ultimii ani, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative. Principala îngrijorare este propunerea guvernului privind trecerea în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoţitorilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap.
Asociaţia Oraşelor din România consideră că dialogul este singura cale acceptabilă prin care Executivul trebuie să înţeleagă că forma propusă a bugetului de stat scoate administraţiile locale româneşti din rândul celor moderne, europene, întorcându-ne la “pixul preşedintelui de consiliu judeţean” şi la “Ministerul Binevoitor”. Afirmaţiile făcute în spaţiul public de decidenţi care nu s-au informat suficient despre situaţia primăriilor nu sunt corecte, ci doar hazardate şi nu au legătură cu adevărata realitate din ţară.
Asociaţia Oraşelor din România a lansat un apel către toţi primarii de oraşe din România, indiferent de culoarea politică, cerându-le să-şi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul bugetului pe 2019 în prima formă votată de către Parlament şi să promoveze argumentat cerinţele formulate de asociaţia noastră. (Biroul de presă, AOR)