Polițistul Bogdan Tăicuțu: “E inuman ce se întâmplă în țară, cum politicienii au uitat menirea lor”

0

“O întâmplare nefericită petrecută în ultimul an de gimnaziu a făcut să-mi schimb opțiunea cu privire la meseria pe care urma s-o aleg. Până în clasa a VIII-a eram hotărât să devin doctor veterinar, plăcând-mi extrem de mult animalele. Însă, martor fiind, când un bun prieten și vecin, de-o seamă cu mine, a fost tâlhărit în scara blocului în care locuiam, mi-a schimbat opțiunea. Am vrut să devin polițist. Și-am devenit ….
Pe 6 Ianuarie 1995 am început serviciul de polițist. În prima zi, fiind în sala de ședințe a IPJ-ului unde urma să ne primim repartițiile, cum era și firesc, ni s-a ținut un discurs de către Conducere. Nu-mi amintesc din acel discurs decât un singur lucru:(care de fapt m-a și marcat profund ) a început cu un moment de reculegere în memoria unui fost coleg care, cu șase luni înainte să încep eu serviciul, pe 6 Iulie 1994, a fost ucis la datorie. Doru Vărvărici, 34 de ani. Fiind în timpul liber, s-a oferit să ajute doi colegi în a imobiliza un individ care tulbura grav ordinea și liniștea publică. I-a fost fatal. Cuțitul cu lama de 20 de cm, pe care infractorul i l-a împlântat în piept, i-a pătruns prin stern și i-a secționat aorta. Cred că atunci, cel puțin pentru mine, a fost zdruncinat serios acel mit cu “e un serviciu sigur “.
Prin 1996, un scelerat de 21 de ani, ce abia avea o lună de stagiu militar, la vestea că l-a părăsit iubita, a dezertat și a luat cu el un pistol mitralieră și 60 de cartușe. Întâlnindu-se cu o patrulă de poliție, acesta n-a ezitat și efectiv i-a ciuruit cu pistolul mitraliera, ucigându-i pe loc. A fost prins, condamnat la închisoare pe viață, însă în 2017, după 21 de ani de închisoare, a fost eliberat condiționat .
“ Dulăul”, Gheorghe Ionescu, polițistul care a murit după ce a fost accidentat intenționat de un afacerist turc.  Sorin Vetezeu, polițist la Transporturi Feroviare, ucis pe peronul gării din Burdujeni cu mai multe lovituri de cuțit  Și din păcate sunt mult mai multe exemple de genul acesta însă pur și simplu îmi face rău să-mi amintesc. Nu mai pomenesc de colegii mei ultragiați și schilodiți. Sau de cei care au suferit atacuri cerebrale sau preinfarct în timpul sau din cauza serviciului.  Scriu despre asta pentru că am fost revoltat de limbajul unei dudui, trecută bine prin viața, din câte am văzut pe pagina ei are vreo 19-20 ani, care a comentat licențios, vulgar la o postare în care era descrisă o faptă bună “comisă” de un coleg de-al meu care se afla în timpul liber. Știa ea foarte bine faptul că profesia de polițist are numai avantaje, că polițiștii ies devreme la pensie și că mănâncă banii statului degeaba. Ei bine, acei colegi pe care i-am amintit mai sus nu au apucat pensia … N-o să vă plictisesc să vă povestesc despre viața de polițist,despre rigorile ei, a privațiunilor sau riscurilor, pentru că au făcut-o în repetate rânduri alți colegi de-ai mei mult mai luminați, sătui de “eu îți plătesc salariu” și de “tu știi cine e tata? Poate vrei să te dezbrac!”
Nu vreau să vă spun decât că meseria de polițist este la îndemâna oricui dorește, oricine care consideră că e o meserie plină de avantaje poate accede în rândurile ei.

Nu poate spune nimeni că printre noi nu sunt și uscături. În care segment din țara asta nu sunt ? Însă să arunci cu noroi într-o întreagă breaslă, indiferent care ar fi ea, din cauza unor mizerabili, fără să ții cont că marea majoritate sunt oameni onești care își sacrifică familia și chiar viața, asta e rușinos !
Când ieșiți din țara, vă place să vă fotografiați cu forțele de ordine din țările străine, admirați un polițist străin care,cu ocazia unor manifestări, devine uman și dansează alături de mulțime. În România însă un polițist care bea o cafea în uniformă sau servește masa într-un local este înfierat, este corupt și este plătit degeaba.

Pe voi nu vă cutremură în ce hal ne-am dezumanizat de 30 de ani încoace ?….E inuman ce se întâmpla în țară, ce se întâmpla cu noi toți. E inuman cum politicienii au uitat menirea lor. E inuman cum ne tratam bătrânii. E inuman cum mii de copii suferă de foame și frig. Dar suntem suficienți de umani să acordam zile compensatorii și bani infractorilor. Și să le cerem și scuzele de rigoare, bineînțeles.
Dăm vina pe factorul politic pentru faptul că milioane de români au ales calea pribegiei. Însă și noi suntem la fel de vinovați ca și ei pentru situația asta. Da, bunico de la țară, e și vina ta! Și tu ți-ai alungat copii sau nepoții ! Pentru că ți-ai vândut votul pe o pungă de mălai. Și e și vina ta, intelectualule, pentru ca ai ales să stai acasă în ziua votului.
Reclamăm profesorii pentru faptul că-s exigenți. Dar tăcem mâlc când sunt prezentate imagini cu cadre didactice agresate de niște gunoaie așa-ziși elevi, a căror comportamente nu reflectă decât gradul de educație primit de acasă.

Ne interesează mai mult fluturașii de salariu ce aparțin altor profesii decât să ne intereseze să excelăm în propriu domeniu. Cred că suntem unica țara în lume în care numărul bugetarilor mai are puțin și îl depășește pe cel al angajaților din mediu privat și unica țara din lume în care salariul bugetarilor este dublu față de cel din mediul privat.
Și mai cred că suntem singura țara de pe planetă ai cărei guvernanți sunt mult mai interesați de condițiile din penitenciare decât de cele din școli, grădinițe, azile de bătrâni sau case de copii …

Singurul lucru pe care l-am învățat temeinic după ‘89 a fost să urâm. Dar nu oricum. Urâm cu patimă. Orice și pe oricine. Și o facem al dracului de bine”, a scris Bogdan Tăicuțu pe pagina sa de Facebook.