Podgoreni din Panciu, în schimb de experiență în orașul vinicol subteran Cricova

0

În zilele de 18 și 19 noiembrie 2016, o delegație a Unității Administrativ-Teritoriale Orașul Panciu, condusă de primarul Iulian Nica, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău (Republica Moldova).  Din grupul de pănceni au făcut parte 60 de podgoreni, producători de vinuri și oameni de afaceri.

Scopul principal al deplasării în capitala Republicii Moldova l-a constituit vizitarea Orașului Vinicol Subteran Cricova – complex unic în Europa, renumit pentru galeriile imense, de aproximativ 100 km, în care au fost amenajate săli de degustare, crame și depozite de păstrare a vinurilor.

panciu-2Delegația din Panciu a efectuat un tur al acestor galerii, cu străzi ce poartă denumiri corespunzătoare vinurilor păstrate în nișe adiacente: Fetească, Riesling, Cabernet,  Aligote, Sauvignon. De asemenea, a fost vizitat Muzeul Combinatului Cricova și colecția de vinuri cu exponate unice. Nu în ultimul rând, păncenii au participat și la o degustare de vinuri produse în renumita podgorie din Moldova.

Programul vizitei de la Chișinău a mai inclus un tur al orașului și un pelerinaj la Mănăstirea Căpriana, întemeiată în anul 1429, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Republica Moldova,.

Primarul Iulian Nica precizează faptul că deplasarea la Chișinău se înscrie în seria acțiunilor ce urmăresc încurajarea schimburilor de experiență în domeniul viti-vinicol și promovarea producători locali de vinuri pe piața internațională.

panciu„Podgoria Panciu este cea mai mare podgorie din județul Vrancea și una dintre cele mai reprezentative podgorii din România. Din acest motiv, este foarte important ca, prin acțiunile sale, Primăria Orașului Panciu să încurajeze schimburile de experiență în domeniul viti-vinicol și să promoveze producătorii locali pe piața internațională. Vizitarea Orașului Vinicol Subteran de la Cricova, obiectiv de patrimoniu cultural-național al Republicii Moldova, a reprezentat o dorință mai veche a podgorenilor pănceni și mă bucur că am reușit să ajungem în acest loc unic și renumit în Europa. Galeriile de la Cricova sunt un punct de atracție nu numai pentru viticultori, ci și pentru turiști sau pentru personalități ale culturii și politicii din întreaga lume. Această vizită de lucru se înscrie în rândul deplasărilor tematice, organizate periodic de către Primăria Orașului Panciu. În anii anteriori, viticultorii pănceni au mers în schimburi de experiență la combinatele de vinificație Cotnari și Jidvei, unde au vizitat podgoriile cu același nume și au discutat cu specialiști în domeniu.  Anul viitor, vom organiza și alte deplasări tematice în podgorii renumite din România“, a declarat primarul Iulian Nica.

Biroul de Presă al Primăriei Oraşului Panciu