Peste 150 de cicliști s-au înscris la ”Mausolee pe bicicletă”

0

În an Centenar, de Zilele Europene ale Patrimoniului, pe data de 15 septembrie 2018, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Asociaţia Sportivă „VeloPower” şi Consiliul Judeţean Vrancea organizează pentru pasionaţii de velo-turism o nouă ediţie a evenimentului „Mausolee pe bicicletă”.
Aşa cum arată şi sloganul: „Heritage discovery on two wheels” evenimentul îşi propune promovarea în rândul comunităţii de ciclişti a celor patru mausolee ridicate în Vrancea în onoarea eroilor căzuţi pe front în luptele din 1917. La evenimentul care a ajuns la cea de-a IV-a ediţie s-au înscris, pentru a „pedala eroic” un număr de 152 de ciclişti din judeţele Vrancea, Bacău, Iaşi, Galaţi, Vaslui, Braşov, Brăila şi Bucureşti. Numărul cicliştilor înscrişi este triplu faţă de prima ediţie, organizată în 2015, şi cu 50% mai mare faţă de ediţia anterioară. Statistic vorbind, dintre cei 152 de ciclişti înscrişi, 60% au mai participat la cel puţin o ediţie a evenimentului „Mausolee pe bicicletă”.
Traseul propus la eveniment este de dificultate medie. El măsoară o lungime de 159 km şi are o diferenţă de nivel de peste 1.000 metri. Traseul va fi parcurs în aproximativ 10 ore, timp care include şi pauzele de hidratare şi evenimentele culturale pe care le propunem pe traseu.
Turul de ciclism începe la ora 9.00 şi se desfăşoară pe ruta Mausoleul Eroilor Focşani-Odobeşti-Ţifeşti-Vidra-Vizantea Livezi-Mausoleul Eroilor Soveja-Mausoleul Eroilor Mărăşti-Mausoleul Eroilor Mărăşeşti. 
La Mausoleul Eroilor Soveja va avea loc un mini-recital susţinut de Corul Parohiei Ireşti, iar la Mausoleul Eroilor Mărăşti va avea loc un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ţara Vrancei”. La finalul celor 159 km cicliştii sunt invitaţi la concertul extraordinar „Dacika” susţinut de Mihai Toma la Mausoleul Eroilor Mărăşeşti, cu începere de la ora 19.30.
Evenimentul are şi o puternică valenţă culinară, cicliştii urmând să fie serviţi cu poale în brâu preparate tradiţional, „ca la Soveja” dar şi cu gulaş, acesta din urmă fiind gătit chiar de către un biciclist pasionat de bucătărie şi care a obţinut premii la concursurile de gen organizate în Târgu Secuiesc. Evenimentul se bucură şi de prezenţa a zece voluntari care îi vor asista pe ciclişti pe tot parcursul traseului. (Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea)