Păncenii i-au omagiat pe artizanii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

0

Artizanii Marii Uniri de la 1918 au fost omagiați joi, 1 Decembrie 2016, în cadrul manifestărilor organizate de Primăria Orașului Panciu, cu ocazia  Zilei Naționale a României.

Manifestările au debutat la ora 9.00, cu marșul participanților, pe traseul   Casa Orășenească de Cultură „Mihai Eminescu“ – Bulevardul Independenței – strada Nicolae Titulescu – Monumentul Eroilor.  Ulterior, un sobor de preoți a oficiat un       Te Deum, în cinstea celor care au înfăptuit Unirea din 1918.

 Importanța zilei de 1 Decembrie în istoria României a fost evocată, în alocuțiunea sa, de primarul Iulian Nica.

panciu-2În urmă cu aproape un secol, Marea Adunare de la Alba Iulia împlinea un vis de veacuri al strămoșilor noștri: Unirea Transilvaniei cu România. Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia a reprezintat evenimentul principal al istoriei României și momentul în care românii au consfințit, prin reprezentanţii săi, întregirea teritoriului naţional în cadrul frontierelor unui singur stat. În 1918, înaintașii noștri au dovedit lumii întregi că își pot hotărî singuri soarta. Au demonstrat că sunt puternici și uniți, demni urmași ai lui Mihai Vitezu, primul domnitor care a reușit, la 1600, unirea tuturor românilor în granițele vechii Dacii“, a afirmat primarul Iulian Nica.

panciu1Generalul (r) Gheorghe Rogoz, președintele Asociaței Națioanale a Veteranilor de Război – Filiala Panciu, a evidențiat eroismul ostașilor români care, prin jertfa lor, au făcut posibilă Unirea cea Mare, în timp ce profesorul de istorie    Mihai Adafini, de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, a prezentat etapele prin care s-a realizat Unirea de la 1 Decembrie 1918.

Festivitatea dedicată Zilei Naționale a României a continuat cu ceremonialul depunerii de coroane din partea următoarelor instituții: Consiliul Județean Vrancea, Primăria și Consiliul Local Panciu; Asociația Veteranilor de Război – Filiala Panciu, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, Liceul Teoretic „Ioan Slavici“, Poliția Orașului Panciu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea – Stația de Pompieri Panciu, Plutonul 2 Jandarmi Panciu, Spitalul Orășenesc Panciu, SC CUP SA – Sucursala Apă – Canal Panciu, Consumcoop Panciu, Asociația „Lumea lui Pinocchio“ și Protoieria Panciu.

 Biroul de Presă al Primăriei Oraşului Panciu