IPJ Vrancea: Conduceți prudent!

0

Poliţiștii vrânceni  recomandă conducătorilor auto ca, în condiţiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să-şi sporească atenţia şi să adopte o manieră calmă la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers.                                                            Manifestaţi atenţie sporită în zona trecerilor pentru pietoni, reduceţi viteza şi acordaţi prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea părţii carosabile. În mers, păstraţi o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile. O atenţie deosebită  necesită şi sistemele de iluminare-semnalizare şi pentru climatizare, care trebuie să funcţioneze impecabil.                                                                                                         Reamintim conducătorilor auto că, potrivit art. 102, alineat 1, punctul 28 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice  -”Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Pietonilor le recomandăm să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

În prezent, pe raza județului Vrancea nu sunt drumuri închise circulației, cu excepția DN 2 L în Soveja, la km 59+900 (închis din cursul lunii iulie a.c.)

Numai respectând regulile de circulaţie, putem avea un trafic rutier în siguranţă! (IPJ Vrancea)