Încondeierea ouălor în Vrancea, obicei străbun

0

Cel mai răspândit obicei creştin de Paşte este vopsirea de ouă roşii, a căror prezenţă este obligatorie pe masa de Paști. Dacă pentru tineri, arta încondeierii ouălor de Paşti este o necunoscută, în unele sate din Vrancea, din zona de munte, mai sunt gospodine care încă păstrează din străbuni această tehnică deosebită. Iar cel mai important lucru este că nu sunt folosite chimicale, ci ouăle sunt înroşite şi încondeiate ecologic, ca acum 100 de ani. Astfel, vopseaua ecologică pentru înroşitul ouălor se fabrică din flori de sovârf şi frunze de măr sălbatic care se pun la macerat trei zile cu apă călduţă. „Se scot apoi şi în apa rezultată se pune piatră acră  pentru fixarea culorii. Se lasă ouăle în această apă până a doua zi când se scot şi se pun la fiert între frunzele scoase în ziua precedentă : un rând de frunze, unul de ouă etc. Se adaugă apă să le acopere. După ce au fiert se scot din apă şi se curăţă de ceara rămasă, se ung cu ulei şi gata. De asemenea, se pot folosi coji de ceapă ca alternativă la vopseaua cu chimicale”, este reţeta de înroşire a ouălor care sunt apoi încondeiate cu ceară înnegrită cu tăciuni.