GALERIE FOTO VIDEO Asistenta Oana Alexandrescu și jurnalistul Radu Borcea, dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană

0

Sediul Central al Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a fost astăzi gazdă primitoare pentru lansările de carte “Ecoul unui suflet”, scrisă de Oana Adriana Alexandrescu şi “Peregrin prin Europa”, a autorului Radu Borcea, volume apărute la Editura Salonul Literar.

Scriitori vrânceni și simpli cititori au venit la eveniment curioși să-i cunoască pe cei doi eroi ai zilei, așa cum i-a descris scriitorul Culiță Ușurelu, directorul editurii la care au apărut cărțile, care le-a făcut și o descriere autorilor.

Despre cele două lucrări, respectiv volumul de versuri al Oanei Alexandrescu și cartea de călătorii scrisă de Radu Borcea au vorbit scriitorii Virgil Panait, Constantin Toma, Vasile Buruiană, precum și directorul Bibliotecii Județene, Teodora Fîntînaru, dar și veterana Bibliotecii, învățătoarea Cornelia Ploscaru.

“Este o carte care musteşte de istorie, de cultură, din care noi extragem învăţături pentru viaţa noastră. Este o carte care se citeşte cu mare plăcere. Nu este o carte aridă de călătorie, ci un roman care are personaje comice sau dramatice”, a spus Culiţă Uşurelu despre cartea lui Radu Borcea.

Poetul Virgil Panait a analizat la rândul său volumul de poezii scris de Oana Alexandrescu.

“Este, ca să zic aşa, ca un roman poetic, pentru că tratează şi copilăria, şi iubirea, chiar şi moartea, şi durerea, iubirea în toate aspectele ei. Făceam o asemănare, citind cartea Oanei Alexandrescu, cu un volum care a apărut foarte de demult, Țara Fetelor, a Mariei Banuș, că poezia cea adevărată rămâne una singură, în orice perioadă a fost ea scrisă”, a lăudat Virgil Panait cartea poetei Oana Alexandrescu, aflată la debut.

Acesta, împreună cu scriitorul Constantin Toma, au vorbit şi despre jurnalul de călătorii al ziaristului Radu Borcea, multe dintre povestiri cunoscându-le de la Cenaclul Literar pe care l-au frecventat împreună.

“Pe Radu Borcea, l-am îndemnat alături de alți confrați să scoată o carte de călătorie pentru că aceste cărți sunt foarte rare. Domnul Borcea nu face aici numai un jurnal de călătorie, ci un tratat de cultură, un tratat de geografie, de istorie, ceea ce eu nu am mai citit de foarte mult timp. Este o plăcere și sunt invidios pentru țările pe care le-a vizitat și lecția de cultură pe care ne-o dă”, a menţionat în cuvântul său Virgil Panait.

“Peregrinul domnului Borcea nu este numai un jurnal de călătorie, este o carte completă, este un adevărat de volum de proză în care există personajul colectiv. Este un roman în adevăratul sens al cuvântului. Radu Borcea are multe de spus și va mai scrie”, a spus Constantin Toma.