FOTO Ziua Pământului, sărbătorită la Adjud cu invitați de marcă

0

Una dintre cele mai longevive manifestări din județ a ajuns anul acesta la a XIII-a ediție, reușind în tot acești ani să aducă pe meleagurile vrâncene personalități ale lumii științifice din domeniul științelor Pământului, exploratori și oameni ce prin curajul lor au dovedit că limitele pot fi depășite. Pentru a celebra Ziua Pământului – 22 aprilie, se desfășoară mai multe activități: concursuri de eseuri, vizite la Stația de epurare a apelor din Focșani, vizitarea celebrei fabrici de muștar din Tecuci, vizitarea Bazei Salvamont Vrancea, expoziție de creații plastice la unități școlare din Republica Moldova, iar la Chișinău se va vizita Muzeul de Științele Naturii, vernisarea unei expoziții de caricatură a celebrului Constantin Pavel.

Ca de fiecare dată, elementul central al activităților se va desfășura sâmbătă, 20 aprilie, la Casa de Cultură ,,Tudor Vornicu” din Adjud, începând cu ora 9.00, sub forma unei sesiuni de comunicări. Ion Lazarenco Tiron, în prezența Ministrului Consilier Valeriu Turea, de la Ambasada Republicii Moldova, va lansa în premieră un demers oficial pentru autoritățile române și ucrainiene privind noul său proiect de înot pentru pace. Mai multe detalii vor fi dezvăluite atunci. Sportivul a fost declarat înotătorul mondial al anului 2018, fiind singurul om din lume ce a reușit să parcurgă cele mai dificile șapte strâmtori ce leagă Oceanele Lumii din prima încercare. Republica Moldova l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, deși sportivul are și cetățenia irlandeză. Anul trecut, la Pufești, a lansat împreună cu Avram Iancu un proiect ce a fost finalizat în luna mai, prin care au înotat 100 de km pe Prut pentru cei 100 de ani de la Unire. Tot din Republica Moldova va sosi și Nicolae Parcevschii, combatant în Transnistria, autorul primului tratat de geografie militară din această țară.

Lazarenco nu va fi singurul curajos ce va veni la această manifestare, dr. Vasile Oșean traversând, în 2018, Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle, alături de alți trei coechipieri. Echipajul românesc a vâslit 5000 de km timp de 38 de zile.

Manifestarea este și una ce se va fundamenta științific prin prezența prorectorului Universității ,,Al. I Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Corneliu Iațu, președintele Societății de Geografie din România, ce va trage și un semnal de alarmă asupra marginalizării geografiei în noua strategie educațională. De asemenea, tot de la această unitate de învățământ universitar, lector univ.dr. George Țurcănașu va susține o comunicare despre necesitatea dezvoltării Moldovei. ,,Va fi un regal dedicat planetei Terra la care vor fi așteptați toți cei ce au gânduri bune pentru casa noastră,”, a declarat prof.dr. Nicolae Damian, unul dintre organizatorii acestui eveniment. (Sursa: Prof. dr. Nicolae Damian, președinte Societatea Română de Geografie-Filiala Vrancea)