FOTO Un nou succes al roboticienilor de la Centrul de Excelență din Focșani

0

”Echipele Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională au urcat și anul acesta pe podium la faza regională a World Robot Olympiad cu Premiul I la cea mai disputată categorie – Standard III și Premiul II la categoria Creativitate – high school”

Faza regională a World Robot Olympiad  http://www.wro2017.org/ s-a desfășurat sâmbătă, 27 mai, la Facultatea de Inginerie a Universității ”Dunărea de Jos” Galați și a avut ca temă ”SUSTAINABOTS – Roboți pentru dezvoltare durabilă”.

La categoria Standard robotul a trebuit să construiască în mod autonom centrale eoliene și să execute diferite operații într-un ”parc eolian”, iar la categoria Creativitate elevii de la Focșani au construit o stație robotizată pentru producerea energiei electrice din poluare, mai precis din gazele rezultate ca urmare a poluării.

Premiul I la categoria Standard III (cea mai dificilă, câștigată la nivel internațional, în ultimii ani de Japonia) a revenit la această fază regională, elevilor Anton Dănuț-Florin și Holban Cezar-Ștefănel de la Colegiul Economic, pregătiți la Centrul de Excelență pentru Robotică Educațională din cadrul Colegiului Tehnic ”Edmond Nicolau”, iar elevii Lupu Marian-Cosmin și Mărășescu Damian de la C.T. ”Edmond Nicolau”, pregătiți la același Centru de Excelență au luat Premiul II la categoria Creativitate.

Ambele echipe instruite de prof. ing. Agache Săndel sunt calificate la faza națională a World Robot Olympiad care se va desfășura la București pe 11 Iunie, iar aici dacă vor lua Locul I, vor merge la faza internațională a WRO care se va desfășura în toamnă în Costa Rica.

Trebuie adăugat și faptul că faza regională a World Robot Olympiad se desfășoară după aceleași reguli impuse la faza internațională a competiției și este supervizată internațional.

Anul trecut, o echipă a Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională a luat Premiul I la faza națională a WRO, învingând echipe puternice din București și din țară și a reprezentat România la categoria Standard III a World Robot Olympiad, faza internațională care s-a desfășurat în India, la New Delhi unde s-a clasificat într-unul din cele trei topuri ale competiției, respectiv, pe locul 35 mondial (peste 22 000 de echipe la faza de start WRO).

“Este greu să explici dacă e puțin sau e mult. Afirm aceasta întrucât de acum urmează greul.Pentru fiecare temă de cercetare a WRO, din fiecare an, ne trebuie alte și alte piese necesare prototipării hardware a roboților. Dar e dificil să mai explic aceste lucruri. Oricum, sunt fericit că există o continuitate a performanțelor Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională și mulțumesc părinților pentru sprijin. De asemenea, cred că voi obține sprijin, de la Inspectoratul Școlar Județean. De remarcat este și faptul că acești copii care au obținut premii sunt selectați pentru competiții pe baza unei evaluări și trebuie să menționez că au trecut de această evaluare și gemenii Ariton Adrian-Nicolae, respectiv Ariton Alexandru-Constantin, de la C.N. ”Unirea”, dar întrucât aceștia s-au calificat la faza internațională a Olimpiadei de Matematică nu au mai putut participa la categoria Standard II a WRO. Felicitări acestor copii! Felicitări părinților”, a precizat prof. ing. Agache Săndel, coordonatorul Centrului de Excelenţă pentru Robotică Educațională din cadrul Colegiului Tehnic ”Edmond Nicolau”.