FOTO Șase profesori de la Colegiul Național „Unirea” au făcut cunoștință cu sistemul de educație din Turcia

0

Într-o lume care în care se vorbește despre ziduri, granițe fortificate și enclavizare, elevii și profesorii uniriști încearcă să ridice poduri cultural-artistice, spirituale și educative. După succesul proiectului transfrontalier Legături de suflet cu românii din spațiul ex-sovietic” în care s-au regăsit elevi și profesori de la Liceul Teoretic Gh. Asachi din Chișinău (rep. Moldova), Gimnaziul românesc nr. 6 din Cernăuți și Școala românească din Crasna (Ucraina), uniriștii ridică un nou pod peste culturi și peste Marea Neagră.

În perioada 15-20 aprilie 2018, s-a desfășurat prima etapă a proiectului educațional internațional BRIDGES ACROSS CULTURES. În acest proiect sunt implicate, până în acest moment, două unități de învățământ, Colegiul Național ”Unirea” din Focșani și Școala Baruthane Ortaokulu din orașul Samsun, Turcia. Șase profesori de la Colegiul ”Unirea” au vizitat școala parteneră din Turcia, fiind pentru o săptămână implicați în tot ceea ce înseamnă procesul instructiv-educativ și extracurricular al școlii. Principalele obiective ale vizitei au fost cunoașterea sistemului de învățământ turcesc și schițarea viitoarelor proiecte care vor fi dezvoltate de cele două școli. Astfel, pentru a crea contacte între elevii gimnaziști din cele două instituții, s-a aprobat începerea unui proiect e-twinning privind realizarea unui dicționar cu termeni împrumutați în limba română din limba turcă, care sunt încă folosiți în exprimarea contemporană.

De asemenea, profesorii români au avut onoarea să fie primiți de toate oficialitățile locale: primarul orașului Samsun, Erdoğan TOK, guvernatorul regiunii (caimacam) Turan ATLAMAZ, inspectorul școlar general Halil İbrahim AKMEŞE, care au accentuat importanța ce trebuie acordată educației, pilonul central al evoluției oricărei societăți. A fost un program foarte dens, cu activități de dimineața până seara, dar care, personal, mi-au întărit convingerea că schimbarea în bine a unei societăți nu poate fi făcută decât prin educație. Școala Baruthane Ortaokulu este una experimentală, gândită și creată tocmai pentru a produce schimbarea, așa cum o spune chiar directorul instituției dl. Süleyman ÇİFTLİ: schimbi o școală, schimbi un oraș”, a spus prof. Janet Popoiu.

Am fost impresionată de modul excelent în care comunică toți cei implicați în actul educațional: reprezentanții școlii (directorii și întreg corpul profesoral), părinții elevilor și autoritățile locale. De asemenea, mi s-a părut interesant conceptul fundamental al Școlii Baruthane Ortaokulu sintetizat în trei aspecte esențiale privind educația: achizițiile academice, sportul și responsabilizarea civică”, potrivit prof. Maria Zgăbărdici

De la Scoala Baruthane Ortaokulu din Samsun am plecat având în gând unul din principiile pe care se străduiesc să-l aplice în orice activitate pe care o desfășoară: Copii fericiți – profesori fericiți! Am văzut acolo respect reciproc, bucuria de a fi împreună, căldură sufletească. Toate acestea ne vor ajuta să continuăm acest proiect cu activități inspirate și utile” a menținat prof. Angela Sîrbu.

Am întâlnit in Samsun o școală așa cum mi-aș dori să fie multe școli: cu profesori pasionați, cu elevi silitori și foarte afectuoși dar și cu părinți extrem de implicați”, a spus și prof. Corina Ciucu.

Am trăit o experiență de neuitat. A fost o lecție de ospitalitate, de generozitate, de profesionalism, seriozitate, patriotism și sensibilitate umana care s-a desfășurat firesc, calm și cald”, a precizat prof. Dan Popoiu.

Proiectul va continua cu noi activități în această vară. Astfel, în perioada 5-15 iulie la Samsun, se va organiza o tabără internațională pentru copiii din mai multe state europene. Din Focșani va participa un grup de 15 elevi uniriști de gimnaziu care vor avea o serie de activități comune alături de colegii lor din Turcia, din Italia, Portugalia și Danemarca. După se vor stinge ecourile acestei tabere, colegii și noii noștri prieteni din Samsun vor planifica o vizită în România și vor fi oaspeții Colegiului Național Unirea și ai municipiului Focșani.

Sursa: Colegiul Național Unirea