FOTO Militar de carieră din Focșani, veteran al teatrelor de operații, felicitat de MApN cu ocazia zilei sale de naștere

0

Un veteran al teatrelor de operații, locotenent-colonelul Olimpiu Golea, împlinește astăzi 47 de ani, departe de casă și de cei dragi, dar alături de echipa de excepție pe care a condus-o în ultimele 6 luni în asprul Afganistan. „Printre lucrurile care m-au impresionat aș aminti experiența unică de a acționa în mediul internațional, interoperabilitatea, profesionalismul militarilor români, dar și capabilitățile de care dispune NATO în cadrul misiunii Resolute Support”, susține lt.-col. Olimpiu Golea.

Olimpiu Golea este focșănean, a activat în cadrul Brigăzii 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza”, iar de puțin timp a fost transferat la București. A participat la mai multe misiuni și exerciții internaționale, în țară și în străinătate, printre acestea numărându-se o misiune în Irak și 3 misiuni în Afganistan. „Din punct de vedere operaţional, Afganistanul este un mediu destul de complex, în ultimii 18 ani fiind greu de identificat o soluţie miltară pentru rezolvarea conflictului, ceea ce a condus spre o soluţie politică, şi anume negocierile curente pentru pace cu mişcarea talibană. Din punct de vedere cultural, cred că, noi, militarii români înțelegem mai bine normele lor puţin diferite și ne-a fost mult mai uşor să dărâmăm barierile culturale. Aş putea spune că societatea afgană este una a extremelor, cu familii foarte bogate şi influente şi oamenii care se afla la limita subzistenţei. Despre militari, şi în general despre toţi afganii, cred ca sunt nişte supravieţuitori într-o ţară macinată de război în ultimii 40 de ani”, spunea Olimpiu Golea într-un interviu pentru site-ul Armata României.