FOTO Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, la hramul Mănăstirii Brazi

0

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat vineri, 22 septembrie 2017, Sfânta Liturghie Arhierească prilejuită de hramul Mănăstirii Brazi. În această zi, conform calendarului creștin-ortodox, este prăznuit Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie, ctitorul așezământului monahal și ocrotitorul spiritual al orașului Panciu.

Sfânta Liturghie, care a avut loc în altarul de vară al mănăstirii, a fost precedată de Acatistul Sfântului Teodosie. La acestea au asistat sute de credincioși din Vrancea și din județele limitrofe. Ei s-au închinat la moaștele Sfântului Teodosie, așezate în baldachinul apropierea altarului de vară.

„Ziua de 22 septembrie este, fără îndoială, o zi binecuvântată de Dumnezeu pentru toți drept credincioșii creștini care au venit la această mănăstire să se închine sfintelor sale moaște și să-l cinstească așa cum se cuvine pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei, ctitor al acestei mănăstiri. Dumneavoastră, fiii acestor plaiuri vrâncene, sunteți binecuvântați și sunteți mângâiați în sufletele frățiilor voastre că pământul acesta a rodit sfinți, cuvioși sau martiri. Munții Vrancei ca, de altfel, și Munții Buzăului, au adăpostit, de-a lungul timpului, pe acei credincioși dornici de rugăciune, de comuniune cu Dumnezeu, cu sfinții și, în locurile de sihăstrie în care s-au retras, au intensificat rugăciunea, dar nu atât pentru ei, ci mai ales pentru oamenii din lume. Unul dintre acei sihaștri, care din tinerețe s-a îndreptat spre locurile de singurătate ale Munților Vrancei a fost Sfântul Teodosie, pe care noi îl prăznuim și îl cinstim astăzi“, a afirmat ÎPS Ciprian.

Arhiepiscopul a povestit viața și faptele duhovnicești ale Sfântului Teodosie, care au stat la baza canonizării lui, pe data de 5 octombrie 2003. ÎPS Ciprian a explicat că, prin acest act, „biserica nu a făcut altceva decât să proclame, în mod oficial, trecerea în calendar a celui care își sfințise viața și care purta cununa sfințeniei“.

ÎPS Părinte Ciprian i-a îndemnat pe cei prezenți să mediteze la felul în care strămoșii noștri au înțeles să-și poarte crucea vieții, a suferinței și a mărturisirii lui Hristos chiar cu prețul vieții, așa cum a făcut Sfântul Teodosie.

„Fiți buni creștini, îndrăzniți să înfruntați vrăjmășiile acestui veac, fiți încredințați că nu suntem singuri, că Mântuitorul Hristos este cu noi, Maica Domnului ne acoperă cu sfântul ei acoperământ și că avem prieteni în Ceruri pe toți sfinții care au trăit ca și noi, oamenii, cu neputințele omenești, dar care au biruit în războiul cel nevăzut cu vrăjmașul diavol și cu patimile noastre proprii. Să ne ajute Dumnezeu ca Sfântul Ierarh Teodosie de la Mănăstirea Brazi să ne fie ocrotitor și mijlocitor nu numai al obștii monahale, ci și al tuturor credincioșilor care vin aici și care îl cinstesc cu evlavie spre slava lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire!“, a încheiat ÎPS Ciprian.  

La praznicul Mănăstirii Brazi a participat și primarul Iulian Nica. Edilul-șef a mulțumit Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei pentru faptul că a fost și anul acesta alături de pănceni.

„Pentru noi, păncenii, Mănăstirea Brazi este un loc binecuvântat de Dumnezeu și, totodată, casa Sfântului Teodosie, cel care ne ocrotește orașul și se roagă pentru binele comunității. De aceea, prezența ÎPS Ciprian la praznicul așezământului monahal este întotdeauna o bucurie. Îi mulțumesc Înalpreasfințitului Părinte pentru dragostea cu care ne înconjoară și îl așteptăm alături de noi și la alte evenimente importante pentru orașul Panciu“, a declarat primarul Iulian Nica.

Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu