FOTO Cea mai veche publicaţie a elevilor şi profesorilor, la o nouă apariţie editorială

0

Colegiul Naţional Unirea a găzduit astăzi lansarea unui nou număr  al „Revistei Noastre”, publicaţie înfiinţată în anul 1902. Cu această ocazie, a avut loc o prezentare a ediției cu numărul 49-50, editată de levii și profesorii prestigioasei unități de învățământ.  Elevii care au redactat revista au vorbit despre revistă și temele abordate în cadrul acesteia.

„Stimați profesori, colegi și invitați, bine v-am găsit la lansarea ediției cu numărul 49-50 al Revistei Noastre.

Ca în fiecare an, răsfoindu-i paginile, înțelegem că, după cum spunea Nichita Stănescu: ,,nu putem inventa sentimente, dar le putem descoperi și exprima, iubi și urî, le putem apropia de inimă sau le putem respinge”. Astfel că imprimăm sentimente sincere pe paginile lucioase ale publicației liceului nostru și iubim ca gândurile noastre să ducă la desăvârșire cosmosul unirist.

Cu fiecare temă cunoaștem cele mai intense trăiri din fiecare an, iar acum, la 100 de ani de la Marea Unire, credem de cuviință că un concept precum “unitatea” este mai mult decât potrivit.

Ghidați de trăiri melancolice, motivați de reușite naționale, călăuziți de tentația manifestării literare sau grafice, am devenit făuritori într-o lume a artei, nuanțele galben-vișinii împletindu-se pe pânza creației.

Menirea noastră, a tuturor celor care au contribuit la revistă, este să marcăm istoria liceului cum se cuvine, să lăsăm generațiilor viitoare gânduri și sentimente, să nu-i lăsăm să uite cine sunt, indiferent cum va fi România peste alți 100 de ani.

Coperta, ca ramă a lucrării, ne introduce în conceptul de românism autentic prin însăși fundalul. Non-culoarea alb având în patrimoniul culturii noastre o uriașă utilizare și însemnătate. Ne-am gândit la ie, și la ștergare, și la pereții interiori ai caselor noastre de la țară, ne-am gândit la puritatea și inocența țăranului care muncea cinstit. Și mai mult decât orice, coperta reprezintă fuziunea perfectă dintr-o lucrare contemporană și motivele tradiționale românești.

Conceptul de unire are o multitudine de interpretări, iar paginile acestei reviste sunt dovada vie a faptului că îmbinarea unor idei diversificate conduce către crearea unei reviste ilustre. În secțiunea eseu, conceptul este înglobat în toate cele 8 lucrări de anvergură, ce aparțin atât condeiului profesoral, cât și unor suflete entuziaste de elevi dornici să-și pună amprenta asupra acestui liceu.

            Făcând tranziție către DEBUT, remarcăm 7 tinere însetate de arta scrierii. Fiecare dintre ele abordează teme existențiale pe care încearcă să le conducă către idealitate prin intermediul unui limbaj expresiv, cald, liniștitor, elegant, rafinat și plin de dăruire.

            CRONICA ARTELOR contopește 3 filiere ale esteticii. Literatura, filmul și teatrul capătă conotații abisale în mâinile dibace ale celor 4 autoare: prof. Crina Capotă, Beatrice Alexandrescu, Laura Grigoriu și Teodora Tudose.

            Secțiunea CONFIRMĂRI readuce pe făgașul cunoașterii 4 contemplatoare care doresc să demonstreze încă o dată că arta are o însemnătate aparte pentru ele, purtându-le pe cele mai înalte culmi.

            Desăvârșirea și complexitatea revistei sunt susținute tocmai de diversitatea domeniilor pe care le reflectă. Astfel că în secția CALENDAR CNU însemnăm proiectele și evenimentele care cunosc atât sfera roboticii, a ciberneticii, cât și cea culturală: ne amintim de promoțiile trecute și însemnăm amintiri despre cele prezente, ne mândrim cu o scriitoare uniristă proaspăt absolventă și facem acte de caritate, căci asta înseamnă să ai în ADN spiritul unirist.

            Și de asemenea, merită să amintim gloria liceului de care uniriștii sunt însoțiți orice colț al lumii ar vizita sau descoperi: atât elevi care călătoresc prin intermediul proiectelor Erasmus, cât și absolvenți plecați să-și aprofundeze studiile, dar și în interes de serviciu.

            Mai devreme aminteam de motivația reușitelor naționale și, ca în fiecare an, CNU se mândrește cu numeroși premianți la olimpiade și concursuri școlare.

            Țin, de asemenea, să evidențiez și rubrica didactică în care s-au remarcat elevi de clasa a IX-a și a X-a, semn că generațiile noi vin cu potențial, dar și proiectul interdisciplinar SUNET ȘI CULOARE este unul care s-a remarcat anul trecut”, a spus în discursul ei Alexandra Chipăilă, clasa a XI-a F-Redactor Revista Noastră

„Bună ziua, stimați invitați, stimați domni profesori și dragi colegi!

În aceste momente pictate de priviri curioase și ecouri, vă pot oferi două motive pentru care prezența noastră pare să se împletească cu dorința de a deschide întâia oară al 50-lea număr al Revistei Noastre. În primul rând, am cunoaște manifestarea unei forțe ce se intensifică an de an, a unei naturi cumplit de frumoase, a unei realități augmentate pentru care fiecare suflet oferă tinereți, dispoziții, gânduri și emoții. Și, pe lângă această cunoaștere absolută, am asista la renașterea tuturor intimităților scriitoricești cuprinse în publicație și dezvoltate sub auspiciile profesorilor coordonatori Daniela Plăiașu și Roliana Giuclea. Conceptul de Unitate se reflectă, încă de la început, în opera talentatei Iulia Plăiașu, prelucrată de Amira-Amalia, domnul și doamna Andrei și Roliana Giuclea, prin care melanjul nuanțelor de verde, la nivel estetic, al simbolurilor, în plan abisal, și al culturilor românești și poloneze, reușește să creeze idealul de copertă. Atât datorită strălucirii coperții, cât și activității celor 170 de elevi ai clubului de grafică, revista ajunge să împrumute nuanțele albumelor de artă, devenind una dintre cele mai plastice publicații preuniversitare.

Înțelegând noțiunea de Unitate și fiind ghidat de însemnătatea sa, un total de 14 elevi aplecați spre creație literară, 14 absolvenți încă animați de spiritul unirist și 11 domni profesori, făuritori ai artei elevate, a luptat pentru a o reîntregi.

Printre cele 10 categorii ale Revistei Noastre ce prezintă lucrări în proză sau versuri, artă, evenimentele cele mai relevante ale colegiului, interviuri cu personalități, legături cu lumea de dincolo de granițe și activitatea didactică, merită amintiți și cei 21 de elevi premiați în cadrul olimpiadelor școlare, dar și cei 37 de elevi, premiați la concursurile naționale. De asemenea, domnii profesori coordonatori și colectivul de redacție format din elevele Iulia Plăiașu, Alexandra Chipăilă, Ioana Ciorăscu, Elena Mocanca, Andreea Rotaru, Bianca Vrânceanu și Iris Savu se bucură de obținerea locului I la Concursul Național al Revistelor Școlare cu numărul precedent al publicației.

Mândri sau atrași de magnetismul acestui număr al Revistei Noastre, ne dorim să păstrăm farmecul briant și să-l împărtășim cât mai multor suflete”, a spus Elena Alexandra Mocanca, clasa a XI-a F-Redactor Revista Noastră

 

Premiile Revista Noastră pentru anul 2017

Secțiune GRAFICĂ
– Iulia Silvia Plăiașu – clasa a X-a A
– Paula Denisa Saragea – clasa a XI-a

Secțiune ESEU
– Beatrice Maria Alexandrescu – absolventă CNU

Cel mai unirist proiect din anul școlar 2016-2017

– 150 de ani C.N.Unesc la vârf! – prof. coordonator Octavian Dragomir
http://cnu.lufo.ro/150-de-ani-cnunesc-la-varf