FOTO Bibliotecă și ateliere de povești la Casa Babei Vrâncioaia

0

Casa Babei Vrîncioaia din Dumbrava Bîrseştiului, plaiul de legendă de la poalele Munţilor Vrancei, unde se spune că a poposit domnitorul Ştefan cel Mare pentru a porni în apărarea Moldovei, alături de cei şapte feciori, se va transforma în această vară într-un loc dedicat cărţii şi lecturii. În cadrul proiectului cultural Caravana de lectură pentru copiii din sate, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Asociaţia “Eu, tu şi ei” Focşani va deschide în casa memorială a Babei Vrîncioaia o bibliotecă estivală pentru copii şi adolescenţi.

Prima întâlnire a copiilor cu Biblioteca lui Cărţilă, personajul care a prins viaţă în povestea c@rte în sate, va avea loc duminică, 2 iunie 2019, între orele 11.00 şi 14.30, şi este dedicată Zilei Copilului. Cu această ocazie, povestaşii vor aduce biblioteca mobilă pe prispa casei şi vor citi poveşti alături de copii, părinţi, bunici şi lideri din comunitate. Copiii curioşi vor putea intra în căsuţa Tudorei Vrîncioaia, în vreme ce voluntarii povestaşi, alături de cercetaşii Centrului local “Cascada Putnei” Tulnici al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, vor susţine ateliere de poveşti pentru copii. Scopul proiectului este de a promova lectura şi cultura scrisă în rândul copiilor din zonele rurale dezavantajate din punct de vedere cultural.

“Orice poveste de succes începe cu deschiderea unei cărţi, iar misiunea proiectului nostru este de a aduce copiii în jurul cărţilor deschise. Cartea este, poate, cel mai potrivit cadou pe care îl putem oferi copiilor, aşa că vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru de încurajare a lecturii dăruind o carte copiilor din sate şi citind împreună cu ei. A venit vremea ca de pe prispa Babei Vrîncioaia să arătăm nu doar frumuseţea munţilor Vrancei ci să pornim un cerc virtuos dedicat cărţii şi lecturii. Anul 2019 a fost declarat, prin decret prezidential, Anul cărţii în România cu scopul de a-i atrage pe cei mici şi pe cei mari spre universul cărţilor. Avem datoria de a le oferi cărţi bune, de a le cultiva plăcerea cititului.”, potrivit Silviei Nichita, iniţiatorul Caravanei de lectură pentru copiii din sate.

În urma unui parteneriat cu Primăria comunei Bîrseşti, Asociaţia Eu, tu şi ei va derula în această vară mai multe ateliere de lectură la casa Tudorei Vrîncioaia în timpul cărora copii vor citi şi vor crea poveşti inspirate din istoria, tradiţiile şi legendele locale. În funcţie de interesul copiilor, biblioteca va fi deschisă în mai multe duminici şi cu ocazia unor sărbători. Îşi dau mâna pentru a-i încuraja pe copiii de pe valea Putnei să citească profesori şi părinţi de la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Bîrseşti, Şcoala Gimnazială “Ion Diaconu” Tulnici, Şcoala Gimnazială „Neculai Jechianu” Vrâncioaia, Şcoala Gimnazială „Dumitru Pricop” Negrileşti, Şcoala Gimnazială Păuleşti, dar şi alţi prieteni ai cărţii şi parteneri locali. Detalii despre eveniment vor fi postate aici:                                                                               https://www.facebook.com/events/329691564379621/
Alte detalii despre proiect puteţi obţine la numărul de telefon 0744217031. (sursa: Asociația Eu, tu și ei)