FOTO Activități de prevenire derulate de polițiști în gări și în trenuri

0

Poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Feroviare Vrancea au defășurat ieri o acţiune în zona stațiilor CFR și în trenuri, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de la călători sau din şi de bagaje. Acțiunile au avut loc în zona stațiilor CFR Focșani, Adjud și Mărășești unde au fost distribuite pliante și flyere cu mesaje și recomandări preventive. Astfel, pe parcursul întregii zile, poliţiştii au oferit cetăţenilor care se aflau în zona stațiilor CFR sau în trenuri, recomandări pentru prevenirea victimizării prin fapte de natură contravenţională sau penală, comise pe timpul aşteptării în staţiile de cale ferată sau pe timpul călătoriei cu trenul.

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, bagaje vă recomandăm să ţineţi cont de următoarele sfaturi cu caracter preventiv:

Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din tren!

Priviţi întotdeauna în jurul dumneavoastră când scoateţi banii! Nu expuneţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră!

Nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, pe scaun, în compartiment, pe culoarul vagonului ori în sălile de aşteptare ale gărilor! Evitaţi să aţipiţi în tren ori în sălile de aşteptare, dacă nu sunteţi în compania altor persoane cunoscute!

Nu achiziţionaţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!

Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

Dacă discutaţi cu persoane necunoscute în timpul călătoriei ori aşteptării în gări şi autogări, nu-i acordaţi detalii despre bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.

Nu consumaţi băuturi, cafea ori alte alimente oferite de alt pasager în timpul călătoriei! Acestea pot conţine substanţe stupefiante ce pot cauza somnolenţă ori stare de inconştienţă!

Dacă pe timpul călătoriei ați fost victima sau ați luat cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni, sesizați de îndată organele de polițe transporturi din stațiile de cale ferată sau care se află în serviciul de patrulare în trenurile de călători sau apelați numărul unic de urgență 112. (IPJ Vrancea)