FOTO A început o nouă ediție a Săptămânii Prevenirii Criminalității

0

În perioada 3-7 iunie a.c., la nivel național se derulează cea de-a cincisprezecea ediție a Săptămânii Prevenirii Criminalității. În cadrul evenimentelor organizate, polițiștii vor prezenta informații în domeniul prevenirii victimizării și delincvenței juvenile, a prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului sau prevenirii violenței domestice, precum și metodele prin care cetățenii pot fi în siguranță, oriunde aleg să-și petreacă timpul. Activitățile constau în acțiuni de impact în spații publice pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la consecințele asociate comportamentelor indezirabile social și la necesitatea adoptării de măsuri de autoprotecție.

Pentru asigurarea unui caracter unitar, agenda activităților circumscrise campaniei, selectată în baza domeniilor de interes ale Poliției Române pe zona de prevenire a criminalității, este următoarea:

Luni, 3 iunie, a fost lansat evenimentul ”Săptămâna prevenirii criminalității”, la sediul Poliției Municipiului Focșani unde, în intervalul orar 10-12.00, a fost organizată ”Ziua porților deschise”. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu cei ai Serviciului Criminalistic, Serviciului Pentru Acțiuni Speciale, structurii de Ordine Publică și Serviciului Rutier au organizat ateliere cu prezentarea tehnicii din dotare și au oferit detalii din activitatea de cercetare și prevenire a criminalității.

La activități au participat peste 200 de elevi ai școlilor ”Duiliu Zamfirescu”, ”Ștefan cel Mare”, ”Ion Basgan” și liceeni ai Colegiilor ”G.G. Longinescu”,”Valeriu D. Cotea”, ”Mihail Kogălniceanu” iar la final au primit din partea polițiștilor dulciuri, stegulețe, abțibilduri-insignă și diplome. Totodată, un lanț farmaceutic a oferit 100 pachete cu articole medicale iar pentru cei mici, surpriza care a animat atmosfera, pe lângă câinele-polițist, baloane și acadele a fost ”mascota-cățeluș”. La toate subunităţile din mediul urban și rural, poliţiştii de proximitate au realizat activități pentru a lansa evenimentul.

Ziua de 4 iunie este dedicată prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor și va cuprinde următoarele activități:

Poliţiştii de proximitate și cei de la posturile de poliție din cadrul subunităţilor vor realiza dezbateri preventive cu elevii şcolilor aflate pe raza de competenţă.

Începând cu ora 10, la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din municipiul Focșani, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, structurii de Ordine Publică, Biroul Rutier, Serviciul Criminalistic, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, în cadrul programului educativ-preventiv ”Școala Siguranței Tedi”, vor realiza o activitate de prevenire urmată de prezentarea tehnicii din dotare. Invitat de onoare va fi ”Ursulețul Tedi”- mascota programului, iar cei 80 de copii de la clasa a I-a cu care polițiștii au realizat activități în cadrul programului vor primi cadouri constând în dulciuri și rechizite.

La ora 12.30, la sediul I.P.J. Vrancea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor realiza dezbateri preventive cu elevii de la Liceul Tehnologic ”G.G. Longinescu” și Colegiul Tehnic ”V.D. Cotea”, vor fi jurizate filmele cu tematică, ”Și eu pot preveni delincvența!”, realizate de echipele celor două licee. Câștigătorii concursului de film vor participa la sediul I.P.J. Vrancea la o prezentare a activității Serviciului Criminalistic. Totodată, vor fi prezenți reprezentanți de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, Serviciul de Probațiune Vrancea. În municipiile Focşani şi Adjud, în oraşele Panciu, Odobeşti şi Mărăşeşti vor fi realizate activităţi de prevenire a delincvenței juvenile la toate școlile și liceele de pe raza de competență.

Miercuri, 5 iunie – activități pentru prevenirea victimizării minorilor;

Joi, 6 iunie – ziua dedicate prevenirii delincvenței juvenile;

Vineri, 7 iunie – ziua siguranței rutiere. (Sursa: IPJ Vrancea)